Vissza

Nyugalmi és terheléses EKG vizsgálat

Szívbarátnak cseppet sem mondható stresszes világunkban az egészségmegőrzés és a korai szűrések egyre fontosabbá válnak a tudatos életmódot folytatók között. A szív és érrendszeri betegségek vizsgálatai között első számú az EKG mérés.

Tovább

E nagyon egyszerű vizsgálattal a szív működését, ritmusát, az ingerület kiindulásának helyét, az ingerületvezetés sebességét, a szívizom vastagságát, a szívizom esetleges vérellátási zavarát elemzik a szakemberek, de következtethetnek tüdőembóliára, akár korábban lezajlott infarktusra is.

Az EKG olyan eljárás, mely a szív elektromos jelenségeit vizsgálja, a szívizom összehúzódásakor keletkező elektromos feszültség regisztrálásával. Ezt az elektromos ingerületet a test felszínére helyezett, végtagi és mellkasi elektródokkal fel lehet jegyezni. Általában négy végtagi és hat mellkasi elektródát használnak, melyek alapján így különböző szögből értékelhető a szív mozgása.

A gyermekkori szívbetegségek korai felismerésében nagy szerepe van a fájdalommentesen elvégezhető, korszerű szívultrahang- és EKG vizsgálatnak. Ha a gyermeknél az orvos szívzörejt hall, magas, vagy a kezeken és a lábakon eltérő értékű vérnyomást mért, akkor szükséges a szív működésének ultrahangos vizsgálata. A gyermekkardiológus a mellkasröntgen, az EKG és a szívultrahang alapján rövid idő alatt kiszűrheti a rendellenességeket.

Terheléses EKG vizsgálat során a beteget futószőnyegen, illetve kerékpáron fokozatosan nehezedő mértékben terhelik meg, közben rögzítik az EKG jeleket, a vérnyomását és egyéb adatokat.

A Róbert Rendelő kardiológiai szűrésén kardiológiai alapvizsgálattal, szívultrahang, nyugalmi és terheléses EKG vizsgálattal, valamint célzott laboratóriumi vizsgálatokkal várjuk a családtagokat. Szakorvosaink nem kizárólag a gyógyításra koncentrálnak, betegségmegelőző tevékenységet is folytatnak. Ezért tartjuk fontosnak a korai felismerést biztosító szűréseket, és az állapotfelméréseket.

Rendelési idő

Medicina Egészségközpont 1125 Budapest, Istenhegyi út 29.
+36 1 510 0510
Hétfő
8.00-tól 16.00-ig
Kedd
8.00-tól 13.00-ig
Szerda
8.00-tól 16.00-ig
Péntek
8.00-tól 14.00-ig
Kedd
14.00-tól 19.30-ig