Vissza

Mi az a bőrrák?

Bőrünk a legnagyobb kiterjedésű szervünk. Egyben a test védőzónája. Sérülések, vegyszerek, kórokozók, sugárzás, minden behatás ide érkezik. Szerencsére a legtöbb esetben sikeresen és nyom nélkül átvészeljük, más eseteken hosszabb-rövidebb ideig fennmaradó sérülések, elváltozások maradnak a felszínen. Nem kell az összes foltunkkal és dudorunkkal bőrgyógyászhoz fordulni, de bizonyos esetekben minden halogatott nap számíthat.

Tovább

Jóindulatúak

A bőrön számtalan elszíneződés, dudor és folt keletkezhet. Ezek többsége jóindulatú elváltozás, melyek eltávolítása legföljebb esztétikai okokból indokolt.  Az orvostudomány jóindulatú bőrdaganatnak tekinti az ártalmatlan anyajegyeket és a sérülés vagy sebészeti beavatkozás után maradt hegeket is. Kellemetlen nyeles növedék a hónaljban, a nyakon, a hajlatokban a fibroma. Nem veszélyes, de bőségesen vérezhet, ha valahova beakad, vagy leszakad. A legjobb, ha bőrgyógyász távolítja el. Előfordulhatnak pici, szabályos piros anyajegyek, amelyek enyhén kiemelkednek a bőr felszínéről, ezek az éranyajegyek. Idősebb korban egyre több lesz belőlük, nincs ok, hogy aggódjunk miattuk. Az arcon és a kézfejen, karokon előtűnhetnek világosbarna, szabálytalan foltok. Fiatal korban a várandósok problémája ez (májfoltok), míg negyvenöt fölött szinte mindenkire jellemző a bőr foltosodása (senilis lentigo). Aki szeretné elkerülni, fordítson nagyobb gondolt a napsugártól való védelemre. Ijesztő lehet a hámszemölcsök megjelenése, amelyek hasonlíthatnak a melanomáról bennünk élő képhez. A hámszemölcs szabálytalan szélű, kissé kiemelkedő, egyenetlen felszínű képlet, mely időnként viszkethet. Ha olyan helyen van, ahol állandó irritációnak van kitéve (pl. melltartó pántja alatt), megfontolandó az eltávolítás!

Burjánzás megállás nélkül

A bőr rosszindulatú daganatai haladéktalan kezelést igényelnek. Bár ritkán alakul ki áttét, ha ez mégis megtörténik, nagyon nehéz megállítani a daganatos sejtek terjedését. Az áttétképződés akár halálos is lehet! A bőrsejtekből kialakuló rosszindulatú daganatok közül a legkevésbé veszélyes a basalioma (alapsejtes bőrrák). A bazalióma igen ritkán ad áttétet, a felszíni szövetet károsítja. Általában a sok napsugárzásnak kitett bőrfelületeken jelenik meg, főleg fehérbőrűeknél. A bőrből kissé kiemelkedő, szabálytalan szélű elváltozás szegélye gyöngyházfényű, a közepe pörkösödik, nem gyógyuló seb vagy fekély keletkezik benne. Ha nem túl nagy felületen jelentkezik, fagyasztással vagy citosztatikus kenőccsel kezelhető, komolyabb esetben műtéti eltávolításra van szükség.

A bőrrák veszélyesebb formája a laphámrák vagy spinalioma. Ez a daganat már nagyobb arányban ad áttétet, kezelés nélkül nagyon veszélyes lehet. A laphámrák vörös, hámló, nem gyógyuló folt, ami egy idő múlva kiemelkedik, szemölcsszerűvé válik. Nem gyógyuló fekély alakul ki rajta, széltében és mélységében is egyre növekszik. Ha nyirokereket vagy vérereket ér el, áttét alakulhat ki.

 

Kapcsolódó orvosok a rendelőben

Dr. Noll Judit
Bőrgyógyászat, Akne, rosa...