Vissza

Az orrlégzés zavarai

Eldugult orral élni rém kellemetlen. Kiszáradt száj, orrhang, horkolás, kialvatlanság, fáradtság, étvágytalanság, rossz közérzet a velejárója. A laikus kezelés csak ideig-óráig segít, de hosszú távon akár ront is a helyzeten. Érdemes fül-orr-gégész szakorvos segítségét igénybe venni. Tovább

Orrsövényferdülés

Jellemzően serdülőkor után jelentkezhetnek. Az orr és az orrsövény végleges formája nagyjából 18 éves korra alakul ki, a fejlődés során a csont és a porc eltérő mértékben nőhet. Sajnos ebből fakadóan egyes esetekben a két orrfél közötti sövény ferde lehet, így leszűkítheti az orrjáratot. Az orrsövényferdülés tünete a horkolás az orrdugulás, ebből következik a szájlégzés, így a gyakori felső légúti betegségek, arcüreggyulladás, középfülgyulladás. Kezelésének egyetlen módja ismert, az orrsövényműtét. A beavatkozást magánintézményünkben komoly szakmai tudással és műszerparkkal felvértezett team végzi.

Orrpolip

Az orrlégzési zavar oka felnőttkorban lehet orrpolip (amely gyerekkorban rendkívül ritka, de előfordul). Tünetei jellemzően orrdugulás, nehezen fújható orr, rossz szaglás/ízlelés.
A legtöbb esetben műtét és igen gondos utókezelés szükséges a gyógyuláshoz. Az utókezelés egy speciális orrsprayvel történik, amely az orrpolip kiújulásának megelőzésére szolgál. A beavatkozás előtt az orvosnak ismernie kell a páciens egyéb betegségeit és esetleges gyógyszerérzékenységét.

Orrcseppfüggőség

Az orrdugulás leghatékonyabbnak tűnő kezelése a gyógyszertárakban szabadon forgalmazott orrcseppek használata. Ám sokan nem veszik figyelembe a tájékoztatón szereplő öt-hatnapos időkorlátot, és akár hosszú heteken át is használhatják a szert. Ebben az esetben azonban az orrnyálkahártya az orrcsepp egyes összetevőinek hatására megduzzad, így már az orcsepp/orrspray használata sem segít. Orvosilag igen súlyosnak tekinthető az az állapot, amikor már az orrcsepp sem teszi szabaddá a légutakat.

Az orrcseppabuzus kezelésére két megoldást alkalmaznak a szakorvosok:

  • a gyógyszeres kezelést, amely leszoktatja a beteget az orrcseppről,
  • a műtétet, az úgynevezett radiofrekvenciás orrkagyló kisebbítéssel, amely korszerűbb műtéti megoldás mint a lézeres technika.

Mindezek eredményeként a páciens ismét kap levegőt az orrán keresztül, és megszabadul az összes kellemetlen kísérőtünettől is.

Allergia

Az allergia oka összetett, öröklött és környezeti hatások egybeesése szükséges a megjelenéséhez.
A felső légúti allergiák tünetei allergénenként különbözőek:

  • pollen (virágpor) esetén: orrfolyás, tüsszentés, szemkönnyezés – szezonális (pár hónapig jelentkezik),
  • poratka esetén orrdugulás áll fenn, amely panasz egész évben tartósan jelentkezik,
  • macska, kutyaszőr allergia esetén: orrdugulás jelentkezik (ha otthon tartjuk a háziállatot, akkor inkább orrdugulás, ha csak találkozik vele valahol, akkor inkább tüsszögés, orrfolyás),
  • penész allergia esetén orrdugulás jelentkezik (a panaszok egész évben fennállnak).

A kezeletlen allergia kockázata részben az asztma kialakulása, részben pedig az egyre több mindenre észlelhető allergiás tünetek megjelenése. Az allergiás betegnek érzékenyebb az orrnyálkahártyája, ezért könnyebben megfázik.

Végleges gyógyulás immunterápiával

Az allergia súlyosabb esetben asztma kialakulásához is vezethet. Ma az általánosan elterjedt kezelési mód szinte kizárólag a tünetek megszüntetésére irányul.  Ehelyett érdemes a magánrendelőnkben elérhető immunterápiát választani, mely magát az allergiás állapotot szünteti meg.

A terápia kulcsa az a cseppek formájában adagolható szer, amely a szervezet immunrendszerére hat.  Az immunterápia során meghatározott mennyiségű allergén kivonat nyelv alá cseppentésével érhető el a gyógyulás. A terápiát pollenallergia esetén az érintett pollenszezon előtt érdemes elkezdeni, és a pollenszezon idején folyamatosan alkalmazni. A kezelést, az orvosi protokoll szerint három, egymást követő évben alkalmazzuk.