Vissza

Arc - és homloküreg gyulladás

Elhúzódó nátha, eldugult orr, fejfájás, rossz közérzet… Előrehajoláskor erős fájdalom. Ez már nem csak egy kis megfázás, többről lehet szó. Keressen fel fül-orr-gégész szakorvost a gyógyulásért, és a szövődmények megelőzéséért! Tovább

Akut melléküreg-gyulladás

Az arckoponya csontjaiban üregek helyezkednek el, melyeket belül váladéktermelő hámréteg borít. Az arcüregek az orrüregbe torkollnak. Ha ez a torkolat – például nátha miatt – elzáródik, a folyadék nem tud kiürülni, és felülfertőződhet. A felgyűlt folyadék gennyes lesz, és feszíti az arcüreget. Így vezethetnek a megfázások, felső légúti fertőzések egyes esetekben arc- és homloküreg gyulladáshoz. Sajnos az arcüreggyulladásra anatómiai adottságok is hajlamosíthatnak, ilyen az orrsövényferdülés, illetve krónikus betegségek, mint az orrpolip vagy az allergiás nátha.
Akut esetben a tünetek igen hasonlatosak lehetnek egy orrdugulással, kisebb orrfolyással járó megfázáshoz, azonban a láz, az arc és/vagy fejfájás állandósulása és a rossz közérzet már árulkodó jel lehet a szakorvos számára. A röntgenfelvétel igen jól tájékoztat az arc/homloküregek állapotáról.
Rendelőnkben a fül-orr-gégészhez néhány perc alatt megérkezik a röntgen eredménye, hiszen radiológus orvosaink – összhangban fül-orr-gégész orvosainkkal – minden nap rendelkezésre állnak, végzik a vizsgálatokat és értékelik az eredményeket. A leletektől függően orrcsepp, antibiotikum, és indokolt esetben arcüreg-öblítés lehet a terápia.

Krónikus melléküreg-gyulladás

Az arc- és homloküreg gyulladás épp úgy lehet visszatérő probléma, mint a mandulagyulladás.
Krónikus esetben a tünetek:

  • teltségérzés az arc/homlok területén
  • esetenként bizonytalan fájdalom
  • kismértékű orrváladékozás, amely gyakran a garat felé csorog
  • így gyakori a visszatérő köhögés, torokkaparás
  • lefekvéskor a köhögés rosszabbodik.

Fontos tudni, hogy akár fogászati ok miatt is kialakulhat arcüreggyulladás. Foghúzás következményeként, illetve implantátutm behelyezésekor is létrejöhet a probléma, mivel a fogak egy részének a gyökere belóg az arcüregbe, és csak egy vékony nyálkahártya réteg fedi. Ha van váladékozás, akkor az gyakran bűzös, vagy az is előfordul, hogy furcsa, kellemetlen szagot érez a beteg. Ezért e legbiztosabb, ha ezen tünetek előfordulnak, szakorvosi vizsgálatot kérünk az egészségünk védelme érdekében. Krónikus arcüreggyulladás esetén fül-orr-gégészeti vizsgálatra, röntgenvizsgálatra van szükség, de lehet, hogy CT vizsgálatot is kell végezni. Előfordulhat, hogy célzott antibiotikum kezelés gyógyulást eredményez, de gyakran szükségessé válik az antibiotikumos arcüreg-öblítés. Esetenként endoszkópos műtétet javasol az orvos.

Rendelési idők

Medicina Egészségközpont 1125 Budapest, Istenhegyi út 29.

Kapcsolódó szakterületek a rendelőben

  • Általános fül-orr-gége vizsgálat
  • Fül-orr-gégészet