Vissza

Arcüreg-öblítés

Esetenként elkerülhetetlenné válik az üreg kiöblítése, amely egy gyors, mérsékelten kellemetlen beavatkozás. Sokan tartanak tőle, hogy idővel meg kell ismételni, de szakszerű kezelés mellett nincs szükség újabb beavatkozásra.

Tovább

Hogyan történik az arcüreg-öblítés?

A heveny gennyes arcüreggyulladás igen gyakori betegség gyermekkorban, de felnőttek esetében sem ritka. Jellemző rá a főként éjszaka jelentkező köhögés, ismétlődő hörghurut, valamint halláspanasz és étvágytalanság. Legkellemetlenebb tünete azonban a bő, gennyes orrváladékozás a közös orrjáratban, a középső kagyló alatt, valamint a hátsó garatfalon. Gyakran orrdugulás és kötőhártya-gyulladás kíséri. Amennyiben nem kezelik időben az arcüreggyulladást, átterjedhet a többi melléküregre. Az arcüregben képződött váladék nehezen tud kiürülni, mivel nyílása az üreg legmagasabb pontján található.

Az arcüreg-öblítéshez vizet kell juttatni az arcüregbe. A művelethez punkciós tűt és steril infúziós oldatot használnak. A behatolás az alsó kagyló alatt történik, mert az üreg fala ezen a részen meglehetősen vékony és könnyen áttörhető. A fecskendővel bejuttatott folyadék az arcüreg természetes nyílásán távozik, vele együtt pedig kiürül a genny és a kóros váladék is. Az öblítés végén a tűn keresztül antibiotikum is adható.

A jól elvégzett beavatkozásnak ritkán van komplikációja. A leggyakoribb szövődmény az öblítés után fellépő kisebb vérzés, orrváladékozás, arcduzzanat vagy fájdalom a szúrás helyén, de ezek a panaszok hamar elmúlnak.

A beavatkozást gyermekkorban általában altatásban végezzük, felnőttkorban helyi érzéstelenítést alkalmazunk. Bár gyakran elvégzett feladatról van szó, orvosaink minden esetben körültekintően, komplikációk nélkül végzik el az arcüreg-öblítést.

Rendelési idő

Medicina Egészségközpont 1125 Budapest, Istenhegyi út 29.
+36 1 510 0510
Hétfő
8.00-tól 18.00-ig
Szerda
8.00-tól 14.00-ig
Csütörtök
8.00-tól 14.00-ig
Péntek
8.00-tól 14.00-ig
Kedd
15.30-tól 16.30-ig
Kedd
8.00-tól 12.00-ig
Csütörtök
14.00-tól 15.00-ig