Vissza

Mi az az anyajegy?

Kisebb vagy nagyobb, fekete vagy barna, szexis vagy éppen zavaró. Szinte mindenkinek van anyajegye, sokan szeretik azt a néhányat, mások bármit megadnának, hogy megszabaduljanak tőlük. Van, akinek rengeteg van, másnak néhány, elvétve.

Tovább

Hogy mi is az anyajegy valójában? Egy – többnyire ártalmatlan – a környezeténél sötétebb pötty a bőrön. Hogy kerül oda? A bőr színét az embrionális korban a hámrétegbe vándorolt idegrendszer-eredetű sejtek, az úgynevezett melanociták alakítják. Ha ezek a sejtek csoportokba verődnek, kialakul az anyajegy. Az is előfordul, hogy erős UV sugárzás miatt a normális melanociták szaporodni kezdenek, így jön létre az új anyajegy. Csecsemőkorban legföljebb néhány díszeleg a bababőrön, majd gyerekkorban, serdülőkorban jelenik meg több. A várandósság alatt újabb példányokra tehet szert a kismama.

Gyanús anyajegyek

Ha a testünkön található anyajegyek nyugalomban vannak, tehát nem növekednek, nem sérülnek meg, nem viszketnek stb. addig valójában nincs jelentőségük. A szabályos szélű, a környezettől jól elkülönülő közönséges anyajegyek általában nem okoznak gondot. Ám a szabálytalan szélű, a szokásostól eltérő színű az úgynevezett atípusos anyajegyekre figyelni kell. Egy egy ilyen anyajegyből nagyobb eséllyel alakulhat ki melanoma, mint a típusos, átlagos anyajegyekből, vagy az anyajegy nélküli bőrterületből. A melanoma az anyajegy kialakulásáért felelős melanociták rákos burjánzása. A jó hír az, hogy az időben felismert melanoma tökéletesen gyógyítható: amíg a sejtburjánzás csak a felszíni szöveteket érinti, a műtéti eltávolítása szinte biztos sikert jelent. Ezzel ellenben, a későn felfedezett, a bőr mélyebb rétegeibe hatoló melanoma könnyen ad áttétet, így sajnos végzetes lehet. Ha alakját, színét változtató anyajegyet észlel, azonnal forduljon szakorvoshoz, így megelőzheti a nagyobb bajt. Gyanús a vérző, sérült anyajegy, az anyajegy sérülése, amely nehezen gyógyul. Minden anyajegy, amely viszket, fáj, váladékozik, kiemelkedik a felszínből, aszimmetrikussá válik, újabb, később egymásba olvadó anyajegyek jelennek meg körülötte.

Ám nem csak az atípusos anyajegyekre kell figyelni. Nagyobb a melanoma kialakulásának esélye azoknál, akiknek sok az anyajegyük. A szőke vagy vörös hajúak, kék szeműek, világos bőrűek is veszélyeztetettek. Ebbe a típusba tartozik, aki ha napozik nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem barnul le, aki hajlamos a leégésre, sőt, az is, aki életében már többször leégett. Ellenőrizze rendszeresen a bőrét, akinek a családjában előfordult melanoma, illetve az is, akinek volt már melanomája.

Óvakodjunk a leégéstől

A magas UV sugárzás fokozza a melanoma kialakulásának esélyét. Az egyik legfontosabb megelőzési mód tehát a napsugárzás elleni védelem. Tavasz közepétől ősz derekáig délelőtt 10 és délután 16 óra között ne tartózkodjon napos helyen. Ha ez elkerülhetetlen, elsősorban ne napvédő krémmel, hanem okosan megválasztott ruházattal védekezzen. Egy könnyű fehér vászoning, egy napellenzős sapka még a legnagyobb melegben is elviselhető. Fontos kellék a jó minőségű napszemüveg is, ugyanis a melanoma a szemet sem kíméli.

A napozást tehát hagyjuk reggelre vagy késő délutánra, és ekkor is használjunk magas faktorszámú (legalább 15-ös) naptejet. Ne feledjük, hogy a téli napsugár is képes égetni:síelés, szánkózás, téli kirándulás esetén is fontos bőrünk UV védelme. Sajnos rossz hír, hogy az újabb vizsgálatok szerint a szolárium egyértelműen fokozza a melanoma kialakulását, jobb óvakodni a mesterséges barnulástól is.

Anyajegy eltávolítása esztétikai célból

Az arcon található szexi foltoknak, pöttyöknek évszázados története van. A 17-18. században a dámák selyemből vagy papírból kivágott apró csillag, félhold vagy virág alakú szépségflastromot ragasztottak az arcukra, homlokukra, dekoltázsukra. Ma, sok nő, hasonló célból piercinget visel az orrcimpáján, szemöldökén. A Cindy Crawford és Marilyn Monroe  szája fölött található anyajegyért megvesztek a férfiak. Nem is használják rá az anyajegy kifejezést, a beauty mark, beauty spot (szépségjegy, vagy nálunk szépségpötty) a megfelelő szó rá. Tehát van, aki imádja az arcán található anyajegyeket. És van, aki nem.

Persze, egy helyre kis szabályos pöttyel nem nehéz megbarátkozni, míg egy kiemelkedő, egyenetlen felszínű, esetleg szőrös anyajegy valóban zavaró lehet. Megfelelően felkészült, az esztétikai sebészet manővereiben is jártas orvos szinte nyom nélkül el tudja távolítani.  Anyajegy eltávolítása előtt érdemes az egész testet átvizsgálni (anyajegyszűrés), hogy nincs-e valahol melanomára utaló jel, vagy a bőrgyógyász által gyanúsnak ítélt anyajegy. Ha a szűrés eredménye jó, akkor megkezdődhet a műtét.

Anyajegy eltávolítása orvosi javaslatra

Ha egy anyajegy változtatja színét, formáját, kiterjedését, azt mindenképpen, haladéktalanul meg kell vizsgáltatni. Ha az anyajegy olyan helyen van, ahol állandó irritációnak van kitéve, akkor javasolt az eltávolítása, nehogy daganatos folyamatok induljanak el benne. Ilyen lehet a vállon lévő anyajegy, amit a táska szíja irritál. Vagy a melltartó pántjával érintkező anyajegy. Férfiaknál a borotválkozás jelenthet problémát, hiszen az állon, orr alatt elhelyezkedő anyajegy állandóan sérülésnek van kitéve. Az eltávolítást itt is a teljes bőrfelület megtekintése, vagyis teljes anyajegyszűrés előzi meg.

Hogyan történik?

Ha eldőlt a műtét időpontja, a páciensnek nincs más tennivalója, mint megjelenni a helyszínen, és nagyjából egy órát áldozni az életéből. Az orvos először helyi érzéstelenítést ad, majd szikével kimetszi az anyajegyet. A metszést némi ráhagyással kell elvégezni, úgy, hogy kis udvart is kimetsszen az orvos a problémás szövetrésszel együtt. Erre azért van szükség, hogy biztosan eltávolítsa az összes esetlegesen daganatos sejtet.  A kimetszett anyagot szövettani vizsgálatra küldik, hogy kiderüljön, van-e valami kóros elváltozás a mintában.

Fontos, hogy az orvos milyen irányban ejti a metszést. A bőrnek vannak úgynevezett erővonalai. Ha a vágás ezek mentén történik, szépen gyógyul a heg. Ha nem veszik figyelembe az erővonalakat, a heg kiszélesedhet, megduzzadhat. A kimetszés után következik a seb zárása. Ha kis metszésről van szó, elegendő a sebszélek összevarrása. Nagyobb seb esetén előfordul, hogy a bőrt el kell forgatni vagy csúsztatni, hogy a bőrhiányt a sebész elfedhesse. Ha így sem jutnak elég bőrhöz, akkor szükségessé válik a test másik területéről való bőrátültetés.

És utána?

Műtét után kerülni kell legalább hat héten át a természetes napfényt és a szoláriumot is. Ha az orvos elrendelte, speciális kenőccsel kell kenni az érintett bőrfelületet. Mást viszont nem szabad rákenni, sem alapozót, sem más kozmetikai anyagot. A sebet óvni kell a feszüléstől, így néhány hétig tilos a nagy, intenzív mozgással járó tevékenység. Átmenetileg tehát le kell mondani a sportról, kerti munkáról. És a nagytakarításról is. Ezt a legtöbben elég könnyen átvészelik.

Rendelési idő

Medicina Egészségközpont 1121 Budapest, Budakeszi út 36/C
+36 1 510 0510
Hétfő
9.00-tól 14.00-ig

Kapcsolódó szakterületek a rendelőben

  • Akne, rosacea, seborrhea
  • Bőrrák
  • Psoriasis
  • Szemölcsök vizsgálata