Vissza

Anyagcsere-betegségek szakorvosi vizsgálata

Az anyagcsere felborulása számos betegség kialakulásához vezet. Az anyagcsere rendellenessége esetén érdemes felkeresni a belgyógyászt, hogy megelőzhessük a súlyos következményeket.

Tovább

A felborult anyagcsere (metabolikus szindróma) következményeként többek között magas vérnyomás, cukorbetegség, köszvény vagy érelmeszesedés alakulhat ki. Ezek a súlyos betegségek, ha időben felismerik, még kezelhetőek. A kivizsgálás elodázása azonban szívinfarktushoz, illetve agyvérzéshez is vezethet.

Az anyagcsere-betegségek és okaik

Az anyagcsere valójában az a folyamat, amikor az élőlények a környezetükből anyagokat vesznek fel, azokat lebontják, beépítik sejtjeikbe, energiaként elraktározzák, a fel nem használt anyagokat pedig eltávolítják a szervezetből.

Az életmód hatással van az anyagcserére. A helytelen táplálkozás és a mozgáshiány elhízást, az pedig cukorbetegséget okozhat, de társulhat hozzá magas koleszterinszint, és magas vérnyomás is. Az anyagcsere-betegségek közül leggyakoribbak a cukorháztartás zavarai, a magas vérzsírral járó, és a fehérje-anyagcsere zavaraiból fakadó betegségek. A magas vérnyomás, a cukorbetegség, a túlsúly, az érelmeszesedés, vagy a köszvény a leggyakoribb következményei a kivizsgálás és a kezelés elmulasztásának. Az anyagcserezavarok legfőbb oka a helytelen táplálkozásban, az alkoholfogyasztásban, a stresszes és a mozgásszegény életmódban keresendő.

Természetesen az említett anyagcsere-betegségek kialakulásában lelki okok is szerepet játszhatnak, a pszichés tényezők feltérképezése is a kivizsgálás fontos eleme. A belgyógyászati kivizsgálás során – amennyiben már valamely fent említett tünet vagy betegség kialakult – az alapbetegség meghatározása a legfontosabb a célzott terápia megkezdéséhez.

Gyors diagnózis, korszerű gyógyítás a Medicina Egészségközpontban

Rendelőnkben a szakorvosok felkészültségének és a legmodernebb diagnosztikai készülékeknek köszönhetően gyors és pontos kivizsgálást végzünk. A rendelőben minden olyan diagnosztikai eszköz rendelkezésre áll, amelyre máshol akár hónapokat is várni kell. Mivel az anyagcsere-betegségek szerteágazóak lehetnek, több szakterületet is érinthetnek. Rendelőnk szakorvosai olyan szakvizsgákkal is rendelkeznek, amelyek hiányszakmának számítanak, így a szokásosnál alaposabb kivizsgálást tudnak végezni. A pontos diagnózis felállítása után azonnal megkezdhető a személyre szabott terápia.

Amennyiben minket tisztel meg bizalmával, érdemes magával hoznia korábbi vizsgálatainak eredményeit, hogy minél gyorsabban megkezdhessük a célzott kezelést. Orvosaink fontosnak tartják, hogy a diagnózis felállítása és a gyógymód meghatározása után is nyomon kövessék a páciensek gyógyulását.

Rendelési idő

Medicina Egészségközpont 1125 Budapest, Istenhegyi út 29.
+36 1 510 0510
Hétfő
8.00-tól 16.00-ig
Kedd
8.00-tól 13.00-ig
Szerda
8.00-tól 16.00-ig
Péntek
8.00-tól 14.00-ig
Szerda
16.30-tól 18.30-ig