Vissza

 Fül-orr-gége vizsgálat

Az alapos, általános fül-orr-gégészeti diagnosztika mindegyik korosztálynál fontos. Nem jó halogatni, és nem jó megijedni. A banális tünetek akár komoly betegséget, míg az intenzív tünetek akár könnyen gyógyítható kórt jelezhetnek. Bízza szakorvosra a diagnózist!     Tovább

Mikor szükséges a fül-orr-gégészeti vizsgálat?

A fül-, orr-, garat- és gégebetegségek számtalan panaszt okozhatnak, mint például a gócos mandula szív- és ízületi problémákat. A felső légúti szerveken pedig más területek problémái miatt is megjelenhetnek tünetek: például a hormonkezelés rekedtséget, a magas vérnyomás pedig orrvérzést okozhat. Ma már eredményesen és általában könnyen gyógyíthatóak ezek a betegségek.

A fül-orr-gégészeti alapvizsgálatok alkalmával a fül, az orr és melléküregei, valamint a szájüreg, a torok, a garat és a gége elváltozásait kutatja a szakorvos.

A leggyakoribb panaszok a horkolás, a torokkaparás, a köhögés, de sokszor problémát okoz az arcüreggyulladás, az orrsövényferdülés, a középfülgyulladás, az orrpolip és a mandulagyulladás. A felső légúti allergiás betegségek is igen gyakoriak. Nem szabad halogatni a kivizsgálást, ha tartós fülzúgásra, szédülésre, rekedtségre panaszkodik a páciens.

A vizsgálat általában a külső hallójáratok és a dobhártya feltérképezésével kezdődik, emellett tájékozódó hallásvizsgálatra is sor kerülhet. Az orr és melléküregeinek kopogtatási érzékenységvizsgálatán kívül váladékvétel is indokolt lehet. A diagnosztikában helyet kap a röntgenfelvétel mellett a CT és az orrendoszkópia, amely pontosabb információt ad a beteg állapotáról. A szakorvos speciális eszközeinek segítségével áttekinti a szájüreget, a torkot, a torokmandulákat és a garatot. Amennyiben felmerül a gócbetegség gyanúja, a mandulákból is váladékot vesznek. A nyaki nyirokcsomók áttapintásával a kóros megnagyobbodás is kiszűrhető.

A Róbert Rendelő szolgáltatásai között megtalálható a fül-orr-gégészeti szakorvosi alapvizsgálat is, amely főként a 20 és 40 év közötti nőknek és férfiaknak szól. A vizsgálatok egy része kellemetlen lehet, ezért szükség szerint érzéstelenítést alkalmazunk.

Rendelési idő

Medicina Egészségközpont 1125 Budapest, Istenhegyi út 29.
+36 1 510 0510
Hétfő
8.00-tól 18.00-ig
Szerda
8.00-tól 14.00-ig
Csütörtök
8.00-tól 14.00-ig
Péntek
8.00-tól 14.00-ig
Kedd
15.30-tól 16.30-ig
Kedd
8.00-tól 12.00-ig
Csütörtök
14.00-tól 15.00-ig