Vissza

Allergia vizsgálatok

A gyógyulás esélyét növeli a gyorsan felállított pontos diagnózis - ezt segíti, ha a laborban is csúcstechnológiát alkalmaznak. Különösen igaz ez, ha az allergia bármely fajtáját kell megállapítani.

Tovább

Megnyugtató a páciensnek, ha jól felszerelt kórházba érkezik vizsgálatra, előre egyeztetett időpontban. Ilyenkor még vérvétel előtt sem marad idő a szorongásra. Előnyös, hogy a sürgős lelet 1-2 órán belül megvan. A célzott terápiára módot adó mikrobiológiai teszt eredménye fél óra alatt kész lehet. Gyors az influenzavírus kimutatása – így elkerülhető, hogy vaktában induljon antibiotikumos kezelés.

Mi történik a vizsgálaton?

A legismertebb, főként légúti-, ételallergiák kimutatására alkalmas Prick-teszt, melynek során az allergén kivonatának cseppjét a megkarcolt bőr alá a szövetekbe juttatják. A kialakult bőrreakció az adott érzékenység mértékére utal.

Más reakciótípusnál az allergént a hátra tapasztják (Epikutan-teszt). A negatív eredmény nem zárja ki (pl. az étel-) allergia meglétét. A pozitív tesztnek akkor van igazi jelentősége, ha megerősíti a felmerült gyanút.

Ha a bőrteszt negatív, vagy a próba nem végezhető el, vérteszt ad esélyt az allergia okának felderítésére. A vérben lévő specifikus ellenanyagok (IgE, IgG) magas szintje igazolja az allergiás állapotot. Mivel a vérvétel során semmiféle anyag nem kerül a szervezetbe, a teszt bármilyen allergiás megbetegedés esetén elvégezhető. Ráadásul az eredményt az sem befolyásolja, ha a páciens épp gyógyszert szed. A laborban az orvos által meghatározott panel alapján vizsgálják a vért. Ezeken a paneleken határozzák meg, hogy pontosan milyen anyagok reakcióját analizálják. (Lehetnek ezek növények, fák, füvek, ételek, állatok, por, stb.)

Az allergialaborban sor kerülhet légzésfunkciós, reverzibilitási, pulzoxymetriás, vérgáz vizsgálatra. Az asztmaszűrés keretében csúcsáramlásmérés történhet. Szükség esetén mellkasröntgen, rétegfelvétel készül, illetve gégészeti konzíliumot kérnek.

Tudjuk: a szakmai és technikai felkészültség mellett az emberi tényező is fontos

A páciensnek megnyugtató lehet, hogy az Egészségcentrumban a vérvételnél vékonyabb, szárnyas tűt használunk. A gyakorlott asszisztensek szúrása első alkalommal legfeljebb csak pszichésen lehet kellemetlen.

A rendelőnkbe visszajárók a második alkalomra már nyugodtan érkeznek, s mivel a leletekhez hamar hozzájutnak, az orvos – a laboreredmények alapján - mielőbb kielégítő magyarázatot tud adni az állapotról, és megkezdheti a terápiát.

Az Egészségcentrum jól felszerelt laboratóriumában a hematológiai és alvadási automata mellett, az Apolló-programban használt (a NASA fejlesztette ki) módszer továbbfejlesztéseként működő száraz-kémiai berendezés garantálja a mérések pontosságát. A laborban 3-400-féle vizsgálatot tudunk elvégezni.

Allergológiai bőrpróba a budapesti szakrendelőben

Az allergiás betegségek sok esetben jól kezelhetőek, feltéve ha pontosan tudjuk mely anyagokat kell elkerülnünk. Az allergiás bőrtesztek a feltételezett allergén szerepét megerősíthetik vagy kizárhatják.

Az allergia kezelésének alapja, hogy elkerüljük a kiváltó anyagot. A bőrteszt nagy biztonsággal mutatja ki, hogy milyen pollenek vagy ételek, esetleg vegyi anyagok váltják ki az allergiás panaszokat.

A bőrtesztek különböző típusai, kivitelezésük

A különböző allergiás eredetű betegségek kivizsgálása többlépcsős folyamat, alapját a bőrtesztek képezik, amely során a különböző anyagok bőrre vagy bőrbe juttatásával idéznek elő tüneteket, bőrreakciót.

A Prick-teszt szénanátha, asztma, allergiás kötőhártya gyulladás, csalánkiütések, egyes ételallergiák esetén használható bőrteszt. Ennek során az allergénkivonat egy-egy cseppjét az alkar bőrére cseppentik, majd speciális lándzsa segítségével apró szúrást ejtenek. 20 perc elteltével leolvassák az eredményt. Pozitív reakció esetén a szúrás környékén piros, viszkető duzzanat jelzi az érzékenységet. Prick-teszttel vizsgálhatóak a légúti allergének pl. pollenek, gombaspóra, poratkák, állati szőr, toll, valamint az ún. nutritív allergének, amik a táplálékkal kerülnek a szervezetbe, valamint a méhméreg, darázsméreg kiváltotta reakció is.

A különböző ekcémák esetében ráhelyezéses bőrtesztet, ún. epicutan tesztet végeznek. Speciális ragtapasz segítségével a hátra ragasztják fel a leggyakoribb allergének, például a fémek vagy az illatanyagok sorozatát. Az érzékenységet okozó anyag helyén több nappal a felhelyezést követően alakul ki piros, viszkető, olykor hólyagos, esetleg nedvező terület. A tesztet néhány perc, illetve néhány nap elteltével is leolvassák.

Bármelyik bőrtesztről legyen is szó, nem helyezhető fel a teszt, ha az adott felületen bármiféle bőrtünet mutatkozik. A tesztelés előtt bizonyos allergiagyógyszereket ki kell hagyni, mivel azok a teszt tüneteinek kifejlődését is meggátolhatják. Nem végezhető bőrteszt terhességben, illetve abban az esetben, ha a kórelőzményben súlyos, életveszélyes allergiás reakció szerepel.

Bőrtesztek a Medicina Egészségközpontban

Amennyiben kórházunkat tiszteli meg bizalmával, allergológus szakorvosaink panaszainak megfelelően választják ki az elvégzendő tesztet, az eredményre pedig nem szükséges hónapokig várnia.

Ha korábban történt már vizsgálat vagy kezelés, nagy segítséget jelenhet a korábbi leleteinek bemutatása. A próba során intézetünkben nagy körültekintéssel, kellemes körülmények között történik a tesztek kivitelezése, értékelése.