Vissza

Seborrhoea, acne és rosacea

Az acne, seborrhoea és rosacea sokaknak okoz éveken vagy akár egy életen át tartó panaszokat. Ha ezen betegségek valamelyikében szenved, és számtalan készítményt kipróbált már, hatástalanságuk miatt könnyen érezheti reményvesztettnek magát. A jó szakorvos nem csak a tünetet kezeli, célja a probléma okának megszüntetése is.

Tovább

Emlékszik még kamaszkorára, milyen kellemetlen volt a pattanásos arcbőr? Megdöbbentően sok fiatal szorong emiatt, akár beilleszkedési zavar is jelentkezhet. A későbbi életkorban kialakuló vörös, hámló seborrhoeás foltok és a rosacea tünetei is leginkább az arcon láthatók. A szembetűnő eltérések akár munkaképtelenséget is okozhatnak azoknál, akik foglalkozásuk kapcsán más emberekkel érintkeznek.  Megfelelő kezelés hiányában a lehetséges gyulladásos szövődmények vagy maradványtünetek is aggodalomra adhatnak okot. Ezek elkerülhetőek, ha időben elkezdjük a kezelést és a körültekintő gondozást. A három betegség olykor hasonló tünetekkel jelentkezik, könnyen összekeverhetőek, emiatt évek telhetnek el a korrekt diagnózis felállításáig.

Az acne, a seborrhoea és a rosacea tünetei

Az acnénak vannak enyhe, csak mitesszerekkel járó formái, de az esetek többségében gyulladt pattanások, csomók is jellemzik a betegséget, melyek az arcon és a törzsön is megjelenhetnek. Általában kamaszkorban indul a betegség, de éveken át fennállhat. Hölgyek esetében nem ritka, hogy menstruáció idején romlik a bőr állapota. A legsúlyosabb esetekben gyulladást és hegesedést is okozhat a betegség. A maradványtünetek csak időben elkezdett és a súlyosságnak megfelelő kezeléssel védhetőek ki.

A seborrhoea magyarul "faggyúfolyást" jelent. Az elváltozás okozója ugyanis a nagy mennyiségben termelődő faggyú, melynek pangása vezet gyulladáshoz az arcon vagy a fejbőrön. A homlok, szemöldök, bajusz vagy szakáll területén, az orr két oldalán és a hajas fejbőrön piros, hámló foltok alakulnak ki. Velejárója a korpásodás vagy vaskos pikkelyes felrakódások kialakulása a hajjal, szőrrel borított területeken. Bár a betegség öröklött hajlamon alapul, és végérvényesen nem gyógyítható, megfelelő terápiával folyamatos tünetmentesség érhető el.

A rosacea is jellemzően az arc bőrének betegsége. Hátterében a bőrerek beidegzésének zavara áll. A kipirosodással, később értágulatokkal, sokszor gyulladt pattanásszerű kiütésekkel megmutatkozó kórkép főleg a középkorúak betegsége. Nőkön gyakoribb, de a súlyos formák inkább a férfiakat érintik. A rosacea kozmetológiai kezelése helyileg alkalmazott terápiát, szükség esetén gyógyszeres kezelést és speciális életvezetést, diétát jelent.

Diagnosztika és kezelés a Medicina Egészségközpontban

Sokszor okoz csalódást az acnés, a seborrhoeás vagy rosaceás betegeknek, hogy számtalan kezelési lehetőséget kipróbálnak, több orvosnál is megfordulnak eredmény nélkül. Rendelőnk bőrgyógyász-kozmetológus szakorvosainak nagy klinikai gyakorlata garantálja a megbízható diagnózist, a személyre szabott, a betegség súlyosságának megfelelő terápiát.

Ezen kozmetológiai problémák enyhébb formáiban korszerű helyi szerekből álló kombinációt alkalmazunk, de súlyosabb esetekben szisztémás (gyógyszeres) kezelésre van szükség. Utóbbiak csak nagy körültekintéssel használhatóak.

Amennyiben egészségközpontunk szakorvosát keresi fel, nagy segítséget jelenthet, ha magával hozza korábbi kezeléseiről szóló dokumentációit. Az aktív tünetek orvoslása mellett, az arra alkalmas esetekben, intézményünkben módunkban áll a maradványtünetként megjelenő értágulatok, felületes hegek kezelésére is.

Rendelési idő

Medicina Egészségközpont 1125 Budapest, Istenhegyi út 29.
+36 1 510 0510
Kedd
10.40-tól 12.20-ig
Csütörtök
16.20-tól 18.00-ig

Kapcsolódó szakterületek a rendelőben

  • Szemölcsök vizsgálata
  • Psoriasis
  • Anyajegy eltávolítása
  • Bőrrák
  • Kapcsolódó orvosok a rendelőben

    Dr. Noll Judit
    Bőrgyógyászat, Akne, rosa...