Senki sem szereti a pattanásokat, hiszen csak a gond van velük. Tiniként és felnőttként egyaránt megkeseríthetik az életünket.

A pattanás vagy akné

bor_2A pattanás (akné) elsősorban a serdülő korosztályra jellemző megbetegedés, mely a fiatalok körülbelül nyolcvan százalékát érinti. Az esetek nagy részében csak néhány mitesszer és egy-egy gyulladt pattanás megjelenésével jár, de már ezek is képesek kellemetlen perceket szerezni az embernek.

A komolyabb, orvosi kezelést is igénylő állapot szerencsére sokkal kisebb százalékban fordul elő. A tünetek megjelenése lányoknál korábban 12-13 évesen, fiúknál inkább 14-15 évesen várható.

A Medicina Egészségközpont szakembere szerint az akné ugyan a pubertás korban a leggyakoribb, alkalmanként azonban felnőttkorra is eshet a megjelenése. Esetenként a serdülőkor befejezése után is fennállhatnak a tünetek. Tudjuk, hogy a serdülőkor pszichésen mennyire igénybe veszi a fiatalokat, nem csoda, hogy a külső megjelenést jelentősen befolyásoló aknés tünetek sokszor szorongást, visszahúzódást, beilleszkedési zavarokat indukálnak.

Bár a pubertás után a gyulladásos részek, mitesszerek spontán csökkenek, visszahúzódnak, a nem adekvát bőrápolás, a súlyosabb tünetek esetén a szakemberhez fordulás elmaradása, vagy az ajánlott terápia feladása maradványtünetek (hiperpigmentáció, hegek) kialakulásához vezethet, melyeknek megszüntetése már sokkal nehezebb – esetenként megoldhatatlan – feladatot jelent.

Az akné háttere

A pattanás multifaktoriális betegség, melyben a faggyúnak, a hormonoknak, a baktériumoknak, a szőrtüsző-kivezetőnyílás fokozott elszarusodásának, az öröklésnek, és a bőr reaktivitásának is szerepe van. A kórkép kialakulásának előfeltétele az úgynevezett faggyúmirigy funkcionális érettsége. A pubertáskorban megemelkedő androgénszint hatására a faggyúmirigy megnagyobbodik, aktivitása megnövekszik. Az aknés betegek túlzott faggyútermelése tehát tulajdonképpen a faggyúmirigy-szőrtüsző egységének megváltozott, kóros válasza a megemelkedett androgén hormonokra.

A faggyúmirigyek az arcon, a mellkason, és a háton helyezkednek el legsűrűbben, ez a magyarázata annak, hogy a pattanásos részek javarészt ezeken a területeken helyezkednek el.

A klinikai kép igen változatos: mitesszer, gyulladásos lézió, esetenként mélyebb csomók jellemzik, zsíros bőrrel társulva. A nők esetében felnőttkorban jelentkező aknés tünetek fokozott szőrnövekedéssel, menstruációs zavarokkal, férfias típusú hajritkulással társulva endokrin eltérésekre hívhatja fel a figyelmet.

Rosacea, vagyis kivörösödött bőr

A rosacea későbbi életkorban – 40 éves kor körül, illetve után – kezdődik, nőknél gyakoribb. Első tünete az arcbőr kipirulása, mely kezdetben visszahúzódik, ám később stabilan megmarad. A betegség lényege, hogy a faggyúmirigyek környékén (az arcon és a nyakon) értágulatok, gyulladt, gennyet tartalmazó csomók keletkeznek.

A rosacea keletkezésének okai a mai napig nem egyértelműek. A háttérben valószínűleg emésztési zavarok, hormonális tényezők, vagy magas vérnyomás állhat. A betegség jellemzője az arc bőrereinek fokozott tágulékonysága, mely végső soron az erek bénulásához, értágulatok megjelenéséhez vezet. Bizonyos ételek rosszabbítják a folyamatot. A betegség érintheti a szemet is, bár szerencsére az esetek kisebb százalékában, ezért – rosaceás tünetek esetén – a szemészeti ellenőrzés feltétlenül szükséges.

Előzzük meg

A bőr kipirulására hajlamos arcbőr ápolására számos kozmetikum kapható, melyek amellett, hogy ápolják az arcbőrt, megelőzik az erek kitágulásával járó rohamok kialakulását. Az ilyen bőrtípussal kerülni kell a napozást, szoláriumozást, szaunázást, de nem árt, ha az alkoholfogyasztást is kerüljük. Mivel a tüneteket az arcot érő szélsőséges hideg- és meleghatás, napégés is kiválthatja, ezért fontos a nap elleni megfelelő védekezés, az egészséges táplálkozás, a rendszeres étkezés, és a fűszeres ételek kerülése is.

A pattanások ugyan kellemetlenek, és nem szeretjük őket, de a bőr megfelelő ápolásával a panaszok többnyire megszüntethetőek. Ha maradnak, akkor sincs tragédia, hiszen pattanásos bőrrel is lehet szép az élet!