shutterstock_388660693Ilyenkor szeptemberben egy kicsit megint beindul az élet. Visszazökkenni a hétköznapok régi, megszokott kerékvágásába nekünk szülőknek talán megnyugtató, ismerős érzés, de gondoljunk arra is, hogy gyerekeinknek az évkezdés a természetes izgalom mellett sok stresszel és feszültséggel is jár.

Akár most kezdik gyerekeink az iskolát, akár a régi, megszokott környezetbe kerülnek vissza, ez az időszak mindenképpen nehéz. Sajnos a szülők nem lehetnek ott, hogy fogják kezüket, de sok dolgot tehetnek, hogy a család legkisebb tagjai ilyenkor kevésbé szorongjanak.

Hogyan csináljuk, hogyan legyünk jó, támogató szülők? Sugározzunk biztonságot, közvetítsünk pozitív gondolatokat a gyerek, és az iskola felé! Ez segít az aggodalmakat eloszlatni.

Beszélgessünk a gyerekkel! Sokat. Mindenről. Ez segít majd levezetni benne a feszültséget.

Töltsünk annyi időt a szabadban, amennyit csak lehet. Adjunk lehetőséget a gyereknek arra, hogy az iskolán kívül másokkal is barátkozhasson, emellett figyeljünk oda arra is, hogy az olyan, nyáron természetesnek vett kikapcsolódási formák, mint a mozi vagy a kirándulás is benne maradjanak a családi naptárban.

Akármilyen apróságról is van szó, dicsérjük meg érte! Ha valami nem megy olyan jól, gyakoroljunk vele! Ha tanulási képességeiben, hozzáállásában hiányok vannak, építsünk ki jó kapcsolatot az őt tanító pedagógussal! Ne feledjük, a legtöbb tanár segíteni akar, de néha szülőként jobban tudjuk, mi motiválja, vagy éppen mi frusztrálja a gyerekünket. Dolgozzunk össze!

A tanulás játékos formáinak a megszerettetése – oktató, játékos műsorok, kiállítások, személyes megtapasztalások fontossága – elengedhetetlen. Talán hihetetlenül hangzik, de ezek az alternatívák gyakran hasznosabbak a kötött iskola rendszerű oktatásnál. A gyermek átvált szivacs üzemmódba, és könnyebben tanul. Megerősítést kap, hogy neki is sikerülhet!

A stresszelés helyett inkább dolgozzunk együtt gyerekünkkel! Tudják, az ő sikerei a mi sikereink is.