shutterstock_1142459441Mostanában gyakran látunk tüsszögő, krákogó embereket a tömegközlekedési eszközökön, a munkahelyünkön, vagy akár a sarki bolt pénztáránál. Arról nem is beszélve, hogy gyermekünket alig tudjuk bölcsibe, oviba vinni, hiszen szinte biztosan elkap valamit, amitől megbetegszik.

Felmerül a kérdés: a saját immunrendszerünk vajon elég erős, hogy egészséges maradjunk, és ellenálljunk a különböző fertőző betegségeknek? Ha nem az, megengedhetjük magunknak azt a luxust, hogy napokig, hetekig otthon betegeskedjünk?

A legfontosabb, hogy az immunrendszerünket fel kell készítenünk a hűvösebb napokra, az esős, nyálkás időszakra, a hidegebb reggelekre és estékre. Akinek gyenge az immunrendszere, az bizony ki van szolgáltatva a különféle megbetegedéseknek, fertőzéseknek. Pedig az immunrendszer erősítése nem ördöngősség, csupán a megfelelő táplálkozáson és táplálékkiegészítőkön múlik. Ráadásul az ősz is tartogat sok finomságot, melyekből egészségünk megőrzése érdekében értékes antioxidánsokat, vitaminokat és ásványi anyagokat nyerhetünk ki.

Csipkebogyó, a jolly joker

Az egyik legjobb immunerősítő őszi termés a csipkebogyó. Legmagasabb mértékben C-vitamin található benne, amely az egyik legfontosabb alkotó része, szervezetünk védekező képességének. Több, mint 20 ásványi anyag, rostok és más értékes nyomelemek is találhatóak ebben a piros bogyóban. Leghatékonyabban tea formájában lehet alkalmazni: a megtisztított bogyókat vágjuk apró darabokra, szárítsuk meg, majd néhány pedig áztassuk meleg vízben. Nem szabad leforrázni, mert az nagy mértékben károsítja az értékes C-vitamint. Mivel vízhajtó hatása is jelentős, naponta két csészével érdemes belőle fogyasztani.

A bőség zavara

Aki a kapszulák, porok híve, annak is van megoldásunk! A drogériák és patikák kínálatában rengeteg immunerősítő szer található. Mivel a választék óriási, ezért mielőtt ész nélkül mindenféle vitamint, ásványi anyagot vagy más táplálékkiegészítőt kezdünk el szedni, érdemes a dologról orvosunk tanácsát is kikérni! Csak azt szedjük, amire szervezetünknek valóban szüksége van! Óvakodjunk a csodaszernek kikiáltott készítményektől!

Sokféle vitamin és táplálék kiegészítő elszámolható el egészségpénztári számlára is, nézzünk utána, az általunk választott egészségpénztárnál mi az ami elszámolható, és mi az, ami nem.

Ne feledjük, egy erős immunrendszerrel nemcsak egészségesen végezhetjük munkánkat, hanem az olyan, ősz által kínált természetes csodákat is élvezhetjük, mint például egy kiadós kirándulás a gyönyörű színekben pompázó őszi erdőkben.