A csontritkulásnak nevezett állapotban a csontokat alkotó szerves és szervetlen alkotórészek azonos arányban csökkennek, ezzel csökken a csontok ásványi anyag tartalma és rugalmassága is.

Csontritkulás esetén a csontszövet szerkezete kórosan megváltozik, súlyos következményként csonttörések jönnek létre.

Kik vannak veszélyben?

A betegségre hajlamosak lehetnek a sovány testalkatúak, akik kevés tejterméket fogyasztanak, a dohányzók, és bizony azok is fokozottan veszélyeztetettek, akik keveset mozognak.

Mégis, többnyire csak akkor figyelünk fel a már kialakult bajra, amikor komoly, vissza nem fordítható elváltozások, csonttörések is kialakultak. Leggyakrabban a csigolyák magassága csökken, súlyos esetben a csigolyák összeroppanása a testmagasság csökkenéséhez, jellegzetes tartás kialakulásához vezet.

Nemtől függetlenül

A csontritkulás lehet önálló állapot, de kialakulhat más betegség következtében is. Nincs jó hírünk, a csontritkulás egyaránt érinti mindkét nemet, és bármelyik életkorban jelentkezhet. A csontritkulás következtében kialakult csonttörések (csigolyatörés, combnyaktörés stb.), valamint a törések nyomán kialakult egyéb elváltozások súlyos mozgáskorlátozottsághoz vezethetnek.

Fontos a kontroll

A legmodernebb csontsűrűség-mérő készülékek nem csak a csont, hanem a teljes testsűrűséget is mérik. A mért értékek mellett csonttörési valószínűségről is tájékoztatnak.

A gép a szervezetben lévő zsír- és izomszövet arányát százalékban és régiónként is kimutatja, ezért a sportolóknak az izomtömeg, a fogyókúrázóknak a zsírszövetváltozás ellenőrzésére alkalmas.

A nőknél a változó korba jutáskor néhány év alatt létrejöhet a betegség: ez a menstruáció utáni csontritkulás, de az időseknek is érdemes odafigyelni, hiszen az időskori csontritkulás is komoly problémát jelenthet.

Ebben a betegségben is a korai felismerés és a megfelelő kezelés ad lehetőséget a súlyosabb esetek megelőzésére is. Ne habozzon, nézesse meg magát!