fitness-332278_1280Napjainkban az emberek többsége ülőmunkát végez, melynek eredményeként egyre többen küzdenek mozgásszervi betegségekkel. Sajnos nem csak munka közben ülünk, az autókban és a tömegközlekedési eszközökön is ez a helyzet. Éppen ezért kellene minél többet mozogni.

 

Az ülő életmódot már gyerekkorunkban elkezdjük: például amikor fél napokat töltünk az iskolapadban, majd még néhány órát otthon, a házi feladatok felett görnyedve. Ezért nagyon fontos, hogy gyermekeink már egész fiatalon hozzászokjanak a rendszeres mozgáshoz, sportoláshoz. Azzal, hogy már fiatalon életmódjuk részévé válik a sportolás, a legtöbb mozgásszervi betegség elkerülhető.

Ha egész nap csak ülünk, az nem jó a szervezetnek: a nyakizmaink begörcsölnek, a gerincünket tartó izmok elgyengülnek, zsibbadnak a végtagjaink, fájnak az ízületeink, és ha ez még nem lenne elég, gyakorivá válik a fejfájás és szédülés is. Sok embernél megfigyelhető az a klasszikus testtartás, ami az ülőmunkából fakad: hajlott hát, előreeső vállak, behúzott, megrövidült nyak. Tudták, hogy ezeknek az embereknek nagyobb eséllyel lesz gondjuk a porckorongjukkal? Az elsők között kialakuló probléma ilyenkor a porckorongsérv.

Persze van jó hírünk is: ezek tünetek mind elkerülhetőek – és bizonyos szakfelügyelet mellett orvosolhatóak is –  rendszeresen végzett testmozgással. A rendszeres pedig nem a havi egyszeri sétát jelenti, hanem nagyjából heti 3-4 alkalommal 1-1 óra sporttevékenységet, amelynek köszönhetően nő az állóképesség és az izomzatot is fejlődik. A legfontosabb, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb sportágat. Ami örömet okoz.

Van, aki csoportosan, van, aki magányosan szeret sportolni. Egyesek a természetben, míg mások zárt térben tudnak kikapcsolódni. Egy a lényeg, hogy ne holnaptól, hétfőtől, vagy jövő hónaptól kezdjük el, hanem még ma! Mindenki keressen magának olyan sportot, amit szívesen csinálna, és kezdjen bele! Napi fél óra is elég! Hajrá!