winter-1878713_1280A téli időjárás igencsak megviselheti bőrünket. A fűtési szezonnak köszönhető száraz levegő gyakran kiszárítja a bőrt, helyenként meg is keményíti, ez pedig fájdalmas szakadásokhoz vezethet. Az öregedés általában tovább ront a helyzeten: minél idősebbek vagyunk, annál kevesebb az izzadásért és olajtermelésért felelős mirigyünk. Szerencsére van megoldás arra, hogy bőrünk puha és egészséges maradjon egész évben. Nem is egy! Mit tegyünk, hogy megelőzzük a bőr kiszáradását? Hogyan ápoljuk? Figyeljenek!

1. Hidratáljunk!

Télen elengedhetetlen a megfelelő hidratálás. Zuhanyzás vagy fürdés után közvetlenül használjunk hidratáló hatású krémeket, így bőrünk magába tudja zárni a vizet és olajokat.

2. Meleg víz vagy forró víz?

Bár ilyenkor jólesik a forró zuhany vagy fürdő, használjunk inkább meleg vizet a tisztálkodáshoz, és igyekezzünk a zuhanyzási időt 5-10 perc közé szorítani. A forró víz ugyanis kiszárítja a bőrt.

3. Használjunk kímélő tisztálkodószereket!

Az illatosított szappanok többsége és az antibakteriális szappanok mind szárítják a bőrt. Ugyanez igaz az alkoholtartalmú termékekre is. Válasszunk inkább illatanyagmentes szappanokat vagy hidratáló tusfürdőt, lemosót.

4. Borotválkozzunk zuhanyzás után közvetlenül!

Zuhanyzás után nemcsak a bőr puhul fel, hanem szőrszálaink is. A borotválkozó krémek vagy zselék minimalizálják a borotvapenge okozta irritációt. Borotválás előtt legalább 3 percig hagyjuk bőrünkön a krémet vagy zselét!

5. Ne hagyjuk otthon a kesztyűnket!

A kesztyű amellett, hogy divatos kiegészítő, hatékonyan megvédi kézbőrünket a hideg, száraz időtől is. Bónusz, hogy a vírusokat, baktériumokat is kevésbé kaphatjuk el, ha télen kesztyűben közlekedünk.

6. Napfényvédelem télen is?

Attól függetlenül, hogy a Nap nem melegít annyira, mint nyáron, az UV sugárzás a hideg hónapokban sem tesz jót a bőrünknek. Ez különösen igaz abban az esetben, amikor a napfény visszatükröződik a hóról. Ezért különösen fontos, hogy télen is használjunk napfényvédő termékeket!

7. A párásítás fontos!

A fűtött helyiségek gyakran azért szárazak, mert a meleg nedvességet von ki a levegőből. A párásítók pótolják ezt a nedvességet, ami segít megvédeni bőrünket a kiszáradástól. Az allergiában szenvedőknek általában alacsony páratartalomra van szükségük, ezért javasoljuk, hogy ők csak módjával, óvatosan használják a párásítót!