A stroke ma Magyarországon évi 50 ezer áldozatot követel, amiből 12 ezer halálos kimenetelű. Világviszonylatban ez a szám 15 millió, 5 milliós halálozási aránnyal. A tények magukért beszélnek.

brain-3168269_640Mi az a stroke? Mit érdemes tudni róla? A stroke egyfajta agyi érkatasztrófa, amely az agy oxigénhiányból eredő működészavarát jelenti. Az agy felé oxigént és tápanyagot szállító vérerek elzáródnak vagy felrobbannak, így az agyszövet nem jut oxigénhez, ami az agysejtek elhalását eredményezi. A betegség túlnyomó részét az agyi infarktus, vagyis a vérellátás megszűnése okozza, de kisebb számban agyvérzés is előfordulhat.

Hogyan ismerjük fel?

Az interneten elterjedt egyszerű és hatékony megoldás, aminek segítségével időben észrevehetjük a stroke jeleit, illetve megbizonyosodhatunk róla, hogy valóban azzal állunk-e szemben. Mit tehetünk? Első lépésként kérjük meg a beteget, hogy mosolyogjon. Majd mondassunk vele egy rövid, egyszerű mondatot, például: Nagyon szép időnk van ma. Ezt követően kérjük tőle, hogy emelje mindkét kezét a magasba. Végül, ha még nem vagyunk biztosak a dolgunkban, kérjük meg arra, hogy öltse ki a nyelvét.

Ha bármilyen normálistól eltérő viselkedést tapasztalunk, ha nem tudja végrehajtani valamelyik feladatot, a nyelve kicsavarodott, vagy egyszerűen kilóg, nagy valószínűséggel az agyvérzés egy-egy tünetével állunk szemben. A betegség leggyakoribb tünetei: a száj elhúzódása, beszédzavar, féloldali gyengeség (esetenként bénulás), átmeneti látásvesztés, kettős látás, zavartság, szédülés vagy akár eszméletvesztés is.

Az azonnali kezelés esszenciális – a szélütés minden órájában nagyjából 2 millió idegsejt pusztul el. A stroke megelőzhető, gyógyítható, de csak akkor várható felépülés, ha a kezelést azonnal, legfeljebb 4,5 órán belül elkezdik.

A megelőzés szerepe

Mint a legtöbb betegségnél, itt is kiemelten fontos a megelőzés. Mit tehetünk, hogy elkerüljük a katasztrófát?

Az egyik legfontosabb dolog, amit a stroke kockázatának csökkentése érdekében megtehető, a magas vérnyomás kezeltetése, illetve a 140/90 határérték alatt tartása. Elengedhetetlen, hogy a koleszterinszint se verje az egeket: érdemes kevesebb koleszterint és telített zsírt fogyasztani. A dohányzásról való leszokás, az alkoholfogyasztás kordában tartása, valamint a rendszeres mozgás is csökkenti a stroke kialakulásának esélyét. A cukorbetegség is a rizikófaktorok közé tartozik.

Fontos, hogy az ember megtanulja kezelni az életét nehezítő stresszt is. A hirtelen stressz ugyanis vérnyomáskiugráshoz vezethet, ami sajnos az agyvérzés egyik fő rizikófaktora. Annak, aki el akarja kerülni a stroke-ot, a kábítószerfogyasztás ( különös tekintettel a kokainra és a crack-re) sem ajánlott.

Kevesen tudják, de az első szívinfarktus, illetve az első stroke nagyon gyakran rokkantságot eredményezhet, ezért is fontos a megelőzés. Az Amerikai Szív Szövetség ajánlata szerint javasolt a korai rizikófaktor szűrés: 20 éves kor felett kétévente érdemes szűrni a vérnyomást, megnézetni a testtömeg indexet, a has körfogatát és a pulzust, továbbá minden öt évben a koleszterin és a vércukorszintet. A kockázatbecslésnek is nagy szerepe lehet a megelőzésben: az elkövetkezendő 10 évben kialakuló szívbetegség várható kockázatának meghatározása (amit a különböző rizikófaktorok jelenléte alapján lehet megtenni) nagyon lényeges. 40 éves kor felett, vagy ha valakinek kettőnél több rizikófaktora van (például cukorbeteg és magas a vérnyomása) 5 évenként érdemes kockázatbecslést csináltatni.