shutterstock_1052270132A nyár közeledtével a fogkőleszedés és a fogfehérítés a hamarosan elvégzendő feladatok közül hirtelen átkerülnek a gyorsan megoldandóak közé. Hiszen mindjárt itt vannak a nagy nyaralások, a nyári grillpartik, az osztálytalálkozók, és az ember ilyenkor mindig a legjobb oldalát akarja mutatni. A legszebb mosolyról nem is beszélve.

Az ember természetes igénye, hogy fogai fehérek legyenek. Senki sem szeret szürke vagy foltos fogakat a másik szájában látni. Annak ellenére, hogy napjainkban minden médium tele van fogkrém reklámokkal, nem árt tisztában lenni vele, hogy fogaink színe, fehérsége bizony nem csak a fogkrémeken múlik.

Mutass fehérebb fogakat!

A fogak legkülső rétege a prizmás szerkezetű, gyakorlatilag áttetsző zománc. Ez alatt helyezkedik el a dentin, ami tulajdonképpen a fogaink színét határozza meg. Ha eszünk vagy iszunk valamit, a zománc prizmacsatornáin keresztül egészen a dentinig jutnak le a különböző színszennyező anyagok, mint például a nikotin vagy a vörösbor.

Mivel?

A klasszikus, mindennapos használatban lévő fehérítőanyagok a hidrogénperoxid vagy a carbamidperoxid. Ha fehérebb fogsort szeretnénk, a szakemberek ezekkel a szerekkel végzik a mágiát. A kérdés már csak az, hogy hol történik a varázslat? Otthon, munka után, vagy a fogorvosi rendelőben? Bármelyik megoldást is választjuk, a lényeg, hogy fehérebben lesznek a fogaink. A különbség mindössze annyi, hogy az otthonunkban használatos fogfehérítőszerek 10-15 százalékos, míg a fogorvosok által használtak már 30-40 százalékos koncentrációjúak is lehetnek. Hogy mi ennek az oka? Az, hogy a 15 százaléknál magasabb koncentráció nem ellenőrzött körülmények között komoly sérüléseket is képes okozni, például megmarja, kifehéríti az ínyt. Viszont a fogorvosi rendelőben a végeredmény a magasabb koncentrációnak köszönhetően lényegesen jobb lesz majd. Azonban a szer használata önmagában még nem elég, aktiválni is kell. Mivel? Az anyag fény vagy ultrahang hatására aktiválódik, de az összetevők keverése, illetve a kikevert anyag felhasználási idejéig eltelt időtartalom is befolyásolhatja a fehérítés minőségét.

Hogyan?

A fog fehérítése mindenképpen csak a fogak alapos tisztítását követően történhet meg. Ez után kerül fel az ínyvédő. A fogorvos – a száj biztonsága érdekében – kipeckeli a felső és az alsó ajkakat, hogy azok semmiképpen se érintkezhessenek a fehérítőanyaggal. A szer fogakra kerülése után nincs más teendőnk, mint kivárni azt a 4×8 percet, amíg hat. Hogy mindez mennyit kóstál? Helye válogatja. Ha a szakember olcsón jut hozzá az alapanyagokhoz, olcsóbban számítja a kezelést, ha drágábban, akkor értelemszerűen változhat, emelkedhet az összeg. Az ár természetesen a felhasznált anyagok minőségétől is függ.

Fehérítés után egyébként nagyjából még tíz órán keresztül dolgoznak a fogunkkal érintkező anyagok, hiszen az anyagok a dentinben vannak, és ott még tudnak dolgozni akkor is, ha már nincs a fogunkon semmi.

Ha túl vagyunk az eljáráson, nincs más dolgunk, mint nagyokat mosolyogni, hogy mindenki megcsodálhassa hófehér fogainkat.