Vissza

Alternatív gyógyászat

 A természetgyógyászat bevonja a természet által nyújtott medicinákat a gyógyításba, és az egész embert gyógyítja, nem külön a betegségeket.

Tovább

A bennünket érő folyamatos stressz miatt testünk szinte állandóan feszült, ami egyre több kellemetlenséget, betegséget okoz. Negatív gondolataink egyfajta lelki méreganyagot termelnek. A hagyományos kínai orvoslás szerint az egészség feltétele az életenergia harmonikus áramlása. Amennyiben ez az éltető energia elakad a testünkben, betegek leszünk.

Nem is gondolunk arra, hogy van más útja is az egészség elérésének, mint a folyamatos tablettakapkodás, pedig léteznek alternatív egészségmegőrző technikák is. Idegenkedünk tőlük, mert nem ismerjük őket, vagy csak félinformációkhoz jutunk, a reklámokban hirdetett gyógymódokban pedig egyre kevésbé hiszünk.

Azzal sem vagyunk tisztában, hogy szakavatott-e a kezelést végző ember, szerzett-e elég tapasztalatot, fájdalmasak-e az általa alkalmazott módszerek.

Miért éppen alternatív gyógyászat?

Az alternatív gyógyászat alapelve, hogy nem a betegséget, hanem a beteget kell meggyógyítani. A legfontosabb kérdés a hogyan.

Az akupunktúra a több mint 4000 éves múltra visszatekintő, ősi, távol-keleti holisztikus szemléletű kínai orvoslás egyik terápiás módszere, amelynek során vékony tűket szúrnak a bőrfelszín bizonyos pontjaiba annak érdekében, hogy a szervezet saját öngyógyító erőit mozgósítsák, helyreállítsák a szervezet működésének harmóniáját. Hatásos lehet mozgásszervi és idegrendszeri problémák kezelésére, elsősorban reumatológiai, ortopédiai panaszokra, gerincműtétek utáni rehabilitációra, valamint különböző eredetű fájdalmak csillapítása. A fülakupunktúrát világszerte sikerrel alkalmazzák elsősorban fogyókúrák kiegészítő kezeléseként, és dohányzásról való leszokásnál a fizikai elvonási tünetek csökkentésére. A kis tűk akár egy hétig is benne maradhatnak a fülben.

Az alternatív mozgás- és masszázsterápia módszerei a masszázs és a jóga. A masszázs az egyik legősibb és legkellemesebb gyógykezelési mód. Évezredek óta gyógyítanak betegeket szerte a világon, elesetteket vigasztalnak érintéssel, masszírozással. A masszázs támogatja a szervezetünk öngyógyító erőit, fokozza immunitásunkat a külső-belső negatív hatásokkal szemben. Hatékonyságának meghatározó eleme az akupresszúra alkalmazása, amely a testet behálózó meridián rendszer meghatározott pontjaira fejt ki nyomást, ezzel fokozza az áramlást az energiahiányos területeken, illetve csillapítja ott, ahol energiatöbblet tapasztalható. Kiválóan alkalmazható mozgásszervi problémák (nyak-, hát-, derékfájdalmak, ízületi kopások), krónikus fejfájás, valamint nőgyógyászati panaszok, emésztőrendszeri kórképek kiegészítő kezeléseként.

A keleti mozgásterápiák egyfajta meditációs mozgások. A jóga jelenünk egyik legfontosabb öröksége. A helyes életmód tudománya, amely életünk valamennyi szintjére hat: a fizikaitól egészen a spirituális szintig. A kifejezés egyesülést, egységet jelent – az egyéni tudat és az univerzális tudat egyesüléseként magyarázható. Alternatív terápiaként sikeres olyan betegségek kezelésében, mint az asztma, a cukorbetegség, a vérnyomásproblémák, az ízületi gyulladás, az emésztőrendszeri rendellenességek, valamint egyéb krónikus problémák. Orvoskutatók szerint a jógaterápia azért eredményes, mert megteremti az egyensúlyt az ideg- és az endokrin rendszerben, amelyek közvetlenül hatnak az egész szervezetre.
A rendelőben a kínai masszázs mellett a Ma-Uri masszázzsal is találkozhat, amely egy Új-Zélandról származó ősi polinéz gyógyító szertartás. A Ma-Uri kifejezés jelentése: a Fehér Fény gyermeke, a korlátozásoktól mentes utód. Ez a masszázs az életörömről és az önátadásról szól. Hosszú, áramló mozdulatokkal masszírozza testünket rituális tánclépések kíséretében. Felhasználja a tánc örömét és a zene lélekre ható erejét. Hatékony a stressz oldására, a traumás emlékek feldolgozására. Megszabadít a negatív érzelmektől, amelyek akadályozzák a belső harmónia és egyensúly kialakulását, ráadásul betegségeket idéz elő. A megelőzésre koncentrál, egy kicsit másképpen

Az antropozófus orvoslás célja az ember egészségének, kibillent egyensúlyának a helyreállítása, és nem pusztán az egyes tünetek megszüntetése. Ennek megfelelően nem csak a gyulladást, a fejfájást, a daganatot, a bőrpírt, az allergiát, a túlsúlyt akarja elmulasztani, hanem ezek okát is igyekszik felkutatni és orvosolni. Ha ezt nem teszi meg, akkor a tünetek nagy valószínűséggel ismét fellobbannak, újra és újra kezelést igényelnek. Ennek megelőzése érdekében az antropozófus orvos az egész embert igyekszik gyógyítani, figyelembe véve annak testi panaszait, élettörténetét, a szűkebb és a tágabb emberi közösségekben elfoglalt helyét, lelki állapotát, szellemi adottságait. Az antropozófus orvoslás nem áll szemben az akadémiai orvoslás gyakorlatával, hanem azt az előző elveknek megfelelően kiegészíti.

A homeopátia alapelve a hasonlót hasonlóval gyógyítás, ami azt jelenti, hogy ha egy szer mérgező dózisban tüneteket okoz, akkor ugyanez a szer nagyon nagy hígításban meg tudja szüntetni azokat. A homeopátia az egyént testi-lelki egységében kezeli. A homeopátiás golyócskák törzskönyvezett gyógyszerek, recept nélkül kiválthatóak gyógyszertárakban. Előnyük, hogy mivel hígított és potenciált készítmények, ezért nincs mellékhatásuk, nem allergizálnak, nem rakódnak le a májban, vesében, nincs tompító hatásuk sem. Bárki szedheti, csecsemőkortól kezdve a várandós vagy szoptató anyukákon át az idős emberekig, a súlyos betegségben szenvedők is. Széles a felhasználhatósági körük, a belgyógyászat, gyermekgyógyászat terén sokféle problémánál alkalmazhatóak, akár önálló kezelésként, akár párhuzamosan a hagyományos gyógyszerekkel, mivel nem zavarják egymás hatását.

A kineziológia módszerével azonosítható az energia elakadásának helye, amelynek oldása csak úgy lehet tartós, ha egyidejűleg az egykori érzelmi töltést is semlegesítjük. Az oldással feloldhatjuk a blokádokat és a nem megfelelő viselkedésmintákat. A kineziológus az aktuális helyzet, probléma okát annak kialakulásánál keresi meg, és az oldás is ott történik – így jövőnk már olyanná válhat, amilyenné mi szeretnénk tenni.

A testre és a lélekre is figyelnünk kell

Mi a Medicina Egészségközpontban abban hiszünk, hogy a hagyományos gyógymódokat kiegészítheti az alternatív gyógyászat és a természetgyógyászat.

Intézményünkben a hagyományos orvoslás mellett az alternatív gyógymódok segítségével biztosítjuk pácienseinknek a minél gyorsabb gyógyulást, a testi és lelki egyensúlyt.

Rendelési idők

Medicina Egészségközpont 1121 Budapest, Budakeszi út 36/C
Dr. Zarándi Ildikó
Kedd
13:00-tól 15:00-ig