Vissza

Gyermekfogászat

Fogorvoshoz felnőttként sem szívesen megy az ember, hiszen az egyik legkellemetlenebb, legelemibb fájdalmat nála éljük át. Olyan pedig ritkán adódik, hogy ne kelljen fúrni, tömni. Ezért rendkívül fontos, hogy gyermekünk rendszeresen járjon ellenőrzésre, és megbízzon a fogorvosában, aki óvatosan, gyorsan, a legkevesebb fájdalom okozásával gyógyít. 

Tovább

A gyermekfogászat kiemelt területe az orvostudománynak, hiszen meghatározza felnőttkori viszonyunkat a fogorvoshoz. A szakmai felkészültség mellett joggal várható el a fogorvostól, hogy az emberi tényezőket, az empátiát és a türelmet is fontosnak tartsa: a felmerülő kérdésekre kielégítően válaszoljon, a kezeléseket nagy gondossággal készítse elő.

A fogak védelme, megfelelő ápolása nem csupán felnőttkorban, hanem gyerekeknél is nagyon fontos. A szájápolás elsajátítása komoly feladat, hiszen nagymértékben ezen múlik, hogy milyenek lesznek fogaink később. A tejfogakat ugyanúgy ápolni kell, mint a maradókat, a helytelen táplálkozás vagy a nem megfelelő szájápolás szuvasodást okozhat.

Mivel foglalkozik a gyermekfogászat?

A gyermekfogászat a gyermekek fog- és szájbetegségeivel, azok gyógyítási módjával és megelőzésével foglalkozik.

A gyermekfogászat területéhez tartozik a gyermekek fogazati rendellenességeinek feltérképezése is. A gyermekfogászat által alkalmazott módszerek részben eltérnek a felnőtt fogászat által alkalmazott gyógyítástól, hiszen a gyermekkori fogazat is különbözik a felnőttkoriétól. A gyermekekkel foglalkozó szakorvosoknak, így a fogorvosoknak is még egy jelentős feladatuk van: elfogatatni a gyermekkel a fogorvos rendszeres felkeresését, bizalmat kialakítani benne, hogy felnőttkorban természetes legyen mind a szájápolás, mind a szakorvos felkeresése. A gyermekfogászati ellátás tehát komplex tevékenység, magában foglalja a megelőzést, a helyes táplálkozást és a fogápolás fontosságát.

A leggyakoribb panasz, amellyel pácienseink fogorvoshoz fordulnak, az a tejfogak szuvasodása. A maradó fogakhoz hasonlóan a tejfogak is elromolhatnak, szuvasodhatnak és kezelésük ugyanolyan fontos, mint felnőttkorban. A szuvas tejfogak töméssel, gyökérkezeléssel (ritkán) kezelhetőek, de sor kerülhet a tejfogak eltávolítására is. A foghúzás nemcsak a tejfog szuvasodása miatt következhet be, szükség lehet rá abban az esetben is, amikor a maradó fog előbújik.

A tejfog szuvasodása megelőzhető az úgy nevezett barázdálással. A módszer lényege, hogy a mélyen barázdált fogakat nehéz tisztítani, az ott megtapadt ételmaradék szuvasodás okoz.

A barázdazárás lényege, hogy a szuvasodásra hajlamos, mélyen barázdált fogfelszínt kitisztítás után egy speciális folyékony anyaggal feltöltik. Ez az anyag, amely beleül a barázdákba, védelmet képez a fogon. Számos későbbi fogazati rendellenesség megelőzhető azzal, ha a tejfogak kiesésükig megmaradnak. A tejfogak védelme azért is fontos, mert a maradó fogak kibújásakor egy időben jelen lehet mindkét állapot: a maradó fogak fejlődését pedig jelentősen befolyásolja, ha a tejfog szuvas.

A beavatkozás egyáltalán nem jár fájdalommal, amely azért is különösen fontos, mert így a gyermek pozitív élményekkel távozik a fogorvostól, amely a bizalom kialakulásában rendkívül lényeges tényező. A szájápolás elsajátítása már gyermekkorban nagyon fontos, hiszen ez nagymértékben meghatározza, hogy felnőttként milyen állapotúak lesznek fogaink.

Tudjuk: a jó fogorvos alaposan, gyorsan, de türelmesen dolgozik

A rendelőben kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a szakorvosi ellátás minősége mellett empatikus és türelmes bánásmóddal segítsük elő gyermekpácienseink gyógyulását.

A Medicina Egészségközpontban gyermekekkel foglalkozó fogorvosaink maximális figyelmet fordítanak pácienseikre, a türelem mellett a fájdalommentes kezelés és a gyerekbarát környezet is azt a célt szolgálja, hogy minél rövidebb idő alatt kialakuljon a bizalom a páciens és az orvos között.

Rendelési idők

Medicina Egészségközpont 1121 Budapest, Budakeszi út 36/C