Vissza

Urológia

Szexuális életünk problémáiról csakúgy, mint a vizeletürítés során felmerülő kényelmetlen panaszokról nem szívesen beszélünk. Megválogatjuk, hogy kikkel osztjuk meg az ilyen jellegű gondjainkat, még akkor is, ha szakorvosról van szó és saját egészségünk múlik őszinteségünkön.

Tovább

A vizeletkiválasztó és a kiválasztáshoz kapcsolódó szervek: közelebbről a vesék, a vesemedence és a vesevezeték, a húgyhólyag, a húgycső, valamint a férfi nemi szervek megbetegedéseivel foglalkozik az urológia. Az ebben az orvosi szakágban jártas specialistákra vár a vizelettartási és vizeletürítési problémák diagnosztizálása, kezelése és gyógyítása is. Attól függetlenül, hogy különböző okokra – akár idegrendszeri problémákra, akár egyéb eredetű működési zavarra visszavezethető – vezethetők vissza a panaszok.

Azok a betegek, akik húgyivarszervi panaszoktól szenvednek, esetleg a szervezetükben fellépő gyulladás miatt lázasak, fájdalmakkal küszködnek, vagy súlyos gondot jelent számukra a vizelet ürítése feltehetően szeretnének minél gyorsabban megfelelő minőségű szakorvosi ellátást igénybe venni. Legyen szó férfi vagy női páciensről érthető, ha a betegek nem szeretik a hosszú várólistákat, ezért magánrendelőben keresik a gyógyulást.

Ha szexuális életet nehezítő problémáról, esetleg megtermékenyítő képességgel kapcsolatos gondról van szó, nem pusztán csak a gyors segítség számít. A magas fokú szaktudás és ellátás mellett a páciens joggal várja el kezelőorvosától a teljes diszkréciót és az intimitást is.

Milyen problémával fordulunk leggyakrabban urológushoz?

A vese- (medence, vezeték), húgyhólyag, húgycső egészségét érintő problémákkal, illetve a nemi szerv (és/vagy herék, mellékherék, a prosztata, az ondóhólyag) betegségeivel urológust keressük fel. A gyulladásos folyamatok a köves megbetegedések, a húgyúti és nemi fertőzések, tágulatok és sipolyok, az urogenitális daganatok, a vizeletürítési és -tartási zavarok, a működési zavarok (erektilis diszfunkció) terén e szakág specialistái nyújtják az ellátást. A szakágon belül önálló területnek számít az andrológia (az úgynevezett férfigyógyászat), amely a reproduktív szervek betegségeivel, illetve sérülésével, fejlődési rendellenességével foglalkozik.

A legtöbb fejlődési rendellenesség a vizeletkiválasztó és a kiválasztáshoz kapcsolódó szervek terén fordul elő, a szervrendszeren belül leginkább is a vesét érintheti, e helyzetre a magzati fejlődés során előforduló zavarok adhatnak magyarázatot.

Férfiak esetében a leggyakoribb betegség a prosztata bántalma, mindkét nemet egyaránt sújtó probléma a vesekövesség, a húgyúti gyulladás, a vizelettartási probléma, illetve a jó- és rosszindulatú daganatos megbetegedés.

Ahhoz hogy megfelelő és megalapozott diagnózis születhessen, több lépcsőben történik a kivizsgálás. A laboratóriumba vérből, vizeletből, a nemi szervek váladékából küldhetnek mintát. A képalkotó vizsgálatok közül elsősorban az ultrahangot veszik igénybe az urológia területén, a továbbiakban kerülhet sor natív röntgenvizsgálatra (például a kő helyzetének tisztázására), kontrasztanyagos vizsgálatra (vénásan vagy a vizeletelvezető rendszerbe adva), CT (komputertomográfiás) felvételre, izotópvizsgálatra, de előfordul, hogy olykor érfestésre is szükség van. Az endoszkópos (száloptikás) vizsgálat a húgyvezető rendszer feltérképezésére is alkalmas.

Bizalom és biztonság

A szakorvos kikérdezi és meghallgatja páciensét, ezután, amennyiben szükséges sor kerülhet fizikális, labor, vagy képalkotó vizsgálatokra is. Ezek a vizsgálatok nem járnak fájdalommal egyedül akkor fordulhat elő némi kellemetlenség, ha a végbél felőli tapintás útján vizsgálják a prosztatát. A Róbert Rendelőt felkereső páciensek, azonban minden esetben részletes tájékoztatásban részesülnek a vizsgálatokat megelőzően és kérdéseik nem maradnak megválaszolatlanul.

Minden beavatkozás előtt konzultáció, személyre szabott, részletes tájékoztatás történik. A megfelelő szakmai és intézményi háttér – a maximális diszkréció mellett – teljes biztonságot garantál a hozzánk fordulók számára. A nagy gyakorlattal rendelkező specialisták, kiváló körülmények között gondoskodnak, az egyéni igényeknek megfelelő világszínvonalú ellátásról. Urológus foglalkozik a különböző vizelettartási és vizeletürítési problémáival is. Mivel az inkontinencia még ma is sajnos tabutémának számít, a betegeket sokszor még mindig megbélyegzik, az érintetteknek különösen nagy szükségük van az intézményünkben tapasztalható empatikus, türelmes, és tapintatos gondozásra.

A Medicina Egészségközpontban teljes körű diszkréció mellett fogadják önt, és nagyon jó hatékonysággal kezelik a merevedési panaszokkal, a fogamzóképesség zavaraival, a gyermekkori fejlődési rendellenességekkel hozzájuk fordulókat, és ellátják el a különféle sürgősségi urológiai eseteket is.

Rendelési idők

Medicina Egészségközpont 1121 Budapest, Budakeszi út 36/C
Dr. Péteri László
Szerda
10:00-tól 14:00-ig
Dr. Váczi László
Csütörtök
16:00-tól 18:00-ig
Dr. Merth Gábor
Hétfő
11.30-tól 15.30-ig
Kedd
08:30-tól 11:30-ig
Péntek
11.30-tól 15.30-ig
Dr. Almási Mária
Csütörtök
07:30-tól 13:00-ig