Vissza

Pszichológia/Pszichiátria

Stressz - mindennapjaink nemkívánatos, de nagyon jól ismert, állandó kísérője. Ott van munkahelyünkön, ott van a magánéletünkben. Elkerülhető? Szinte egyáltalán! Akkor mit tehetünk? Megküzdünk vele. Ha szükséges, akkor megküzdési erőforrásainkat fejlesztjük. Ha szükséges, akkor a lelki bajok szakértőinek segítségével. Mert ha fáj a derekunk, orvoshoz megyünk, ha nem látunk jól, szemüveget veszünk. Ha pedig a lelkünk fáj, akkor pszichológushoz, vagy pszichiáterhez fordulunk. 

Tovább

Az élet teljességére való törekvés sikerét, a felmerülő problémák megoldásának eredményességét személyiségünk és öröklött képességeink befolyásolják. Az is számít, hogy hogyan szocializálódtunk, milyen mintákat veszünk alapul és hogyan alkalmazzuk évek során szerzett tapasztalatainkat.

Minden ember életében lehetnek olyan szakaszok, amikor állandósult fáradtság, alvászavarok, bizonytalanság-érzés, tartósan rossz hangulat, szorongás, pánikroham jelentkezik nála. Ezek mind a tartós stressz nem megfelelő feldolgozását jelezhetik.

A tünetek hosszú távon a szociális kapcsolatokat, a munkát, az életvitelt is akadályozzák. Gyakori, hogy testi tünetek jelentkeznek, holott az alapproblémát lelki gondok jelentik. Ezért fontos azokra a jelekre is figyelni mint magas vérnyomás, gyomorfekély, vagy asztma. Ezek pszichoszomatikus betegségekre is utalhatnak.

A pszichés eredetű problémák és szenvedélybetegségek bárkit megterhelhetnek, az érintettek sok esetben egyedül nem is képesek kilábalni a krízisből. Ilyenkor nagyon fontos, hogy szakértő segítségét kérjük, a tapasztalt pszichiáter megfelelő kezelést és vele együtt megoldást tud kínálni problémáinkra.

A jól megválasztott terápia annak is a segítségére lehet, akit belső gátjai, szorongása akadályoz egyes szituációkban, de akkor is fontos, ha indulatait kezeli nehezen. A szakember abban is segíthet, ha a munka terén törekszünk nagyobb hatékonyságra vagy nem tudjuk párkapcsolati problémánkat megoldani. A cél minden esetben a belső egyensúly helyreállítása vagy kialakítása.

Mivel foglalkozik a pszichiátria?

A pszichiátria tudománya a lelki betegségekkel, azok diagnózisával és kezelésével foglalkozik.

A diagnózis felállítása az kliens gondolkodása és viselkedésbeli jellegzetességei szerint differenciáltan történik, s az ennek megfelelő kezelés is teljesen személyre szabott. A pszichiátria terápiás módszere lehet pszichoterápia, gyógyszeres kezelés, vagy ezek kombinált alkalmazása.

A gyógyszeres kezelés során a cél az agy kémiai egyensúlyának helyreállítása. Ez elengedhetetlen, ha a szorongás vagy depresszió már a mindennapi életvitelt is jelentősen befolyásolja, vagy súlyosan torzítja a reális gondolkodást. Ez a legtöbb esetben kiegészítésként vagy átmeneti megoldásként segít a tünetek enyhítésében.

A pszichoterápia segítségével a lelki folyamatok érdemi átdolgozása zajlik, ezért hatása is tartós. A visszaesés lehetősége pszichoterápia alkalmazása esetén kisebb. A terápia célja minden esetben az, hogy a páciensben tudatosuljon a fennálló tünetek és problémák valódi oka, és a terápián elsajátított módszerekkel képes legyen a problémák önálló megoldására. A tanult módszert a későbbiekben külső segítség nélkül is alkalmazhatja, s végső soron az önmagához és másokhoz való viszonya is harmonikusabbá, örömtelibbé válik.

A gyógyulásban fontos a környezet is

A Medicina Egészségközpont gyakorlott és elkötelezett pszichiáterei hatékonyan vezetik ki pácienseiket krízishelyzetből. A lelki problémák gyógyítása egyike a legtöbb bizalmat igénylő szakterületeknek, amely nagyfokú empátiát és diszkréciót követel meg. A Medicina Egészségközpontban minden esetben a beteg személyiségéhez és problémáihoz leginkább alkalmazkodó kezelést alkalmazzuk, amelyekkel eredményesen állítjuk vissza a lelki egyensúly megbomlását, és tesszük lehetővé, hogy a beteg újra teljes életet élhessen.

A belső harmónia megtalálása – mint végső kezelési cél elérése – során nagy szerepet kap az a harmonikus környezet, amellyel intézményünkben találkozhat. A természeti környezet szépsége és a Medicina Egészségközpont otthonos hangulata hozzájárul a teljes gyógyuláshoz.

Rendelési idők

Medicina Egészségközpont 1121 Budapest, Budakeszi út 36/C
Soltész Krisztina
Hétfő
09:00-tól 12:00-ig
Dr. Fehér Ágnes
Kedd
14:00-tól 19:00-ig
Szerda
08:00-tól 14:00-ig
Dr. Sújtó Katalin
Péntek
09:00-tól 13:00-ig
Dr. Dolmányos Katalin
Hétfő
13:30-tól 15:30-ig