Vissza

Fogászat

Ki mer felhőtlenül nevetni, ha nem tökéletes a látvány? A szép és egészséges fog vonzóbbá, sugárzóbbá tesz. Még igen gondos fogápolás mellett is előfordulhatnak olyan problémák melyek fogorvosi beavatkozást igényelnek.

kupon

Tovább

Fogorvosi székben ülni felnőttek sem szeretnek. Hiába tudjuk, hogy a rutinellenőrzés nem fáj, mégsem megyünk szívesen. A rendszeres fogászati kontroll során a szakember nemcsak a lyukadó fogat veszi észre idejekorán, hanem a szájüreget érintő betegséget is diagnosztizálhat. A szabálytalan fogsor beszédhiba okozója is lehet.

A fogak épsége nem egyszerű hiúsági kérdés: az emésztés ugyanis már a szájban elkezdődik a rágással. Elég egy fognak lyukasnak lenni ahhoz, hogy tönkremenjen a napunk. A fájdalom akadályoz mindennapi teendőink elvégzésében, zavarja a munkánkat, megnehezíti az étkezést és a nyugodt pihenést. Egyetlen fog is tönkreteheti a nyaralást, kikapcsolódást, munkát.

A fogorvos nem csak húz és töm

Nemcsak azért megyünk fogorvoshoz, hogy betömje, kihúzza a beteg fogat. Idetartozik a fogak környezetének kezelése, a szájüregi betegségek diagnosztizálása. Épp ezért nagyon fontos, hogy évente legalább kétszer meglátogassuk a fogorvost, mert a szűrések lehetőséget adnak a problémák korai felismerésére.

Köztudott, hogy a gyermek, a fiatal, a felnőtt és az idős test másképp működik, és a várandósság is szó szerint más állapot. A száj, a fogak is változáson mennek át. Az ínygyulladás idővel gyakoribbá válik. Vérző, duzzadt, érzékeny íny jellemzi. Könnyen megelőzhetjük ezt a kellemetlen állapotot, ha a fogkövet ellenőriztetjük, leszedetjük a fogorvossal: ugyanis a fogkő és a fogakon, szájüregben jelen lévő baktériumok okozzák az ínygyulladást.

A másik leggyakoribb probléma a fogszuvasodás. Ez is szorosan összefügg a szabálytalan formával: jobban megtapad a lepedék, a rágás sem tökéletes. A megfelelő rágás azért is fontos, mert az öntisztulást is segíti, a rágás nehézsége is vezethet fogágy-betegséghez, fogszuvasodáshoz. A kezeletlen fogszuvasodás  fogbél-gyulladás, vagy akár gyökérhártya-gyulladás előidézője is lehet. Ha a betegség következménye fertőzési góc, azt gyökérkezeléssel, fogtöméssel, végső esetben a műtéttel kell orvosolni. A fogorvos általában megpróbálja megmenteni a beteg fogat, ám ha ez nem lehetséges, kihúzza. A foghiány esztétikai szempontból sem előnyös, ám, ahogy a fentiekből következik, rágási nehézségekhez, így további fogászati és belgyógyászati betegségekhez vezethet.

Szűrés jó hangulatban

Minden évben ajánlatos kétszer meglátogatni a fogorvost akkor is, ha nincs panasz. A Róbert Rendelőben tisztában vagyunk azzal, hogy a fájdalmakat jobb megelőzni, mint kezelni, ezért a fogászati szűrésünk mindenre kiterjed. Szakembereink alaposan átvizsgálják a szájnyálkahártyát, az ínyt, ellenőrzik a fog deformálódását, elvégzik a szájüreg rákszűrését, ha szükséges, panorámaröntgent készítenek és dentalhigiénés tanácsokkal látják el betegeinket. Átnézik a meglévő töméseket, a pótlásokat, a fogágyat, a harapási viszonyokat.

Babaváróknak fokozottan ajánlott a szűrés. Centrumunk egy helyen biztosítja a fogászati szolgáltatásokat: szűrés, tanácsadás, tömés, pótlások. A legmodernebb technikákat alkalmazzuk: UH fogkő-eltávolítás, fogfehérítés lézerrel, és az esztétikai fogtömés is elérhető.

Rendelési idők

Medicina Egészségközpont 1121 Budapest, Budakeszi út 36/C
dr. Ördögh Judit Andrea
Csütörtök
09.00-tól 16.00-ig
Dr. Balázs András
Hétfő
09:00-tól 18:00-ig
Kedd
09:00-tól 18:00-ig
Szerda
09:00-tól 15:00-ig