Medicina Egészségközpont

Kardiológia szakrendelés

Amíg zavartalan szívünk működése, nem is veszünk róla tudomást. Ám, ha erős szívdobogást, vagy hirtelen nyomást érzünk mellkasunkban, mindennapi problémáink eltörpülnek. Ha lehet, az erős tünetek megjelenése előtt keressen fel kardiológust!

Életünk felgyorsulása miatt rengeteg egészségügyi problémával kell szembenéznünk. A sok munka, a mindennapos stressz, az ezzel járó, túlzott mértékű kávéfogyasztás, dohányzás mind-mind rongálja a szervezetet. Ha ehhez még egészségtelen táplálkozás is társul, a szívünknek fokozott munkát kell végeznie.

Az adatok tanúsága szerint a halálozások feléért valamilyen szív-és érrendszeri betegség a felelős, de ennek nem törvényszerű így lennie. A szűrések akár életet is menthetnek, ennek ellenére sajnos kevesen élnek a lehetőséggel. Ha mégis rászánja magát valaki, hogy szakemberhez forduljon, akkor a hónapokkal későbbre kapott időpont azonnal elveszi a kedvét.

Pedig az időben történő életmódváltozás vagy kezelés sokat javíthat a helyzeten, nem kell lemondani az egészségről. Szívünk azt a funkciót tölti be a testben, mint az autóban a motor, ezért különösen oda kell rá figyelni. Aki már elmúlt 35 éves, annak még inkább.

Bár a szív legtöbb betegségét egyértelmű tünet nem jelzi, több erre utaló jel együttes előfordulása már adhat okot kardiológiai kivizsgálásra. Sajnos, a jellegzetes tünetek hiánya miatt sokszor csak a betegség késői stádiumában kerül orvoshoz a beteg. Gyakori hogy rutinvizsgálat derít fényt a szív megbetegedésére, ezért az orvos sokszor betegségre utaló jelek hiányában is végez szűrővizsgálatokat.

Felmerülhet szívbetegség gyanúja akkor, ha bizonyos típusú fájdalmakat érzünk, nehézlégzésünk van, szokatlanul kimerültek vagyunk. Utalhat szívünk megbetegedésére a szívdobogásérzés (a beteg érzi a lassú vagy gyors szívverését), szédülés, ájulás; láb, boka és lábfej-dagadás. Csak a kivizsgálás deríthet fényt a panaszok okára, hiszen mellkasi fájdalom okozója lehet légzőszervi vagy emésztőrendszeri megbetegedés is. Jelenleg az ilyen vizsgálatra sokszor hónapokat kell várni, így érthető az alacsony részvételi szándék.

Mivel foglalkozik a kardiológia?

Köztudott, hogy Magyarországon a szív-és érrendszeri betegségek nagyon sok áldozatot szednek. A betegségek skálája igen széles: vérnyomásproblémák (alacsony vagy magas), szívelégtelenség, szívritmuszavarok, érelmeszesedés, koszorúér-betegségek, vesék ereinek elváltozásai. Ha valamelyik járulékos tünet (fulladás, nehézlégzés, ödéma lábdagadás, mellkasi fájdalom, fáradékonyság) fennáll, ki kell vizsgálni a panasz okát. A kardiológus elsősorban a szív és az erek betegségeit kezeli, de a munkája jelentős részét teszi ki a megelőzésre fordított erőfeszítés. A kardiológia a belgyógyászat egyik ágának számít.

Ha szívbetegségre utaló jeleket észlel, nem szabad késlekedni! Infarktus esetén a fájdalom a mellkas bal oldali részéből a nyakba és vállba is sugárzik. Ha infarktusra gyanakszunk, azonnal orvost kell hívni. Hasi fájdalom is előfordulhat, de egyes esetekben a szívizomelhalást csak minimális panasz jelzi, és csak utólag derül erre fény.

Az okok között szerepel a dohányzás, a rendszertelen táplálkozás, a túlsúly. A kezeletlen, tartós magas vérnyomás könnyen rongálhatja az ereket:az érfalra előbb zsír rakódik le, majd az erek elmeszesedhetnek. A magas koleszterinszint szintén rendkívül káros, akárcsak a sok kávé, az alkohol, vagy a túlzott cukorfogyasztás. A fent említett rizikófaktorokhoz még hozzájárul a kor: minél idősebb valaki, annál nagyobb az esélye, hogy a fenti problémákkal kell számolnia. A civilizáció másik ártalmát, a stresszt és a tartós szorongást sem hagyhatjuk ki. A megelőzéssel komoly tragédiáknak veheti elejét: a helyes életmód, a szűrés mind segítenek a betegség elkerülésében. A szűrés ajánlott 35 év felett, ennél fiatalabbaknak sportolás vagy fizikai munka esetén, vagy tünetek jelentkezésekor. A szűrés fájdalommentes, éhgyomorra végzik, és nagyjából három órát vesz igénybe. A szívultrahang, a nyugalmi és a terheléssel végzett EKG, a laborvizsgálatok, a kardiológiai alapvizsgálatok tartoznak ide.

A megelőzés életet menthet

Az Istenhegyi Klinika kardiológiáján a gyógyítás mellett legalább olyan fontos a prevenció is. Ezért koncentrálunk a korai szűrésre, melynek során a szívet, az érrendszert és azok működését térképezzük fel.

Az arteriográfia az artériák állapotát mutatja meg gyorsan, a kapott jelek segítségével tud tájékozódni az orvos az erek rugalmasságáról. Az echocardiográfia a szív ultrahangképét mozgó képpé alakítja. A mindenki által ismert EKG során a szív elektromos tevékenységét vizsgálják. Ennek egy speciális típusa a Holter-monitor, mely lehetővé teszi, hogy a beteg szívének működését 24 órán át megfigyeljék a kirajzolt görbék segítségével. Ha terheléssel végzik el ugyanezt a vizsgálatot, akkor a szakember számára kiderül, hogy koszorúér-betegség okozza-e a panaszokat. A terheléses EKG-t használják műtét vagy szívinfarktus utáni állapotfelmérésre is.

A másik hasznos vizsgálat a Doppler-vizsgálat. Ezzel az alsó végtagban, a lábszáron nézik a vénás és artériás keringést, információt ad a nyaki és végtagi nagyartériák lefutásáról is. Azt is megmutatja, van-e lerakódás, ha igen, mennyi.

Az Istenhegyi Klinikán minden segítséget megtalál ahhoz, hogy sikerrel vegye fel a harcot a vezető haláloknak számító szív-és érrendszeri betegségekkel szemben. A vizsgálatok várakozási idő nélkül, azonnal megtörténnek, a pontos diagnózishoz és a betegségek eredményes gyógyításához minden feltétel adott.

Megosztás

Áraink

Kardiológia szakorvosi vizsgálat33.000 Ft
Kardiológia szakorvosi kontroll27.000 Ft
Kardiológia szakorvosi vizsgálat + Terheléses EKG49.000 Ft
Kardiológia szakorvosi vizsgálat + Szív ultrahang49.000 Ft
Kardiológia szakorvosi vizsgálat + Szív ultrahang + Terheléses EKG58.000 Ft
ABPM ( 24 órás vérnyomás)35.000 Ft
HOLTER (24 órás EKG)35.000 Ft
Go to Top