Vissza

Andropausa program

 

Az idő teltével a tesztoszteron csökkenése a férfi szervezetében olyan fizikai, szellemi és pszichés változásokat idéz elő, amely a férfi életminőségének a romlásához vezethet. Magyarországon viszonylag fiatal, a világban viszont jelentős háttérrel rendelkezik az új diszciplina, amelyet az andropausa kutatás hívott életre. Lényege a 45 év fölötti férfiak kivizsgálása megadott orvosi szakmák és szempontok által, valamint egy kezelési terv következetes végigvitele, melynek része a hormonpótlás, célja pedig a fiziológiai és a funkcionális mutatók csökkenő tendenciájának a megfordítása. Rendelőnkben Dr.Merth Gábor vezette be az andropausa ambulanciát.

Tovább

Öndiagnózis?

 

Az andropausa tüneteit az érintett férfi tapasztalhatja magán. Ha Ön elmúlt 45 éves, tegye fel magának az alábbi kérdéseket, mert ezek alapján kiderülhet, hogy férfiként hol tart a biológiai órája.

  • Szokta-e enerváltnak, fáradékonynak érezni magát?
  • Csökkent-e a fizikai ereje, kitartása, kondíciója?
  • Csökkent-e a testi magassága? Kisebbnek érzi-e a testi méreteit?
  • Elégedett-e az életével, rendszeresen szokta élvezni azt?
  • Szokott-e rosszkedvű, zsémbeskedő lenni, szoktak-e negatív hangulatingadozásai lenni?
  • Csökkent-e a szexuális libidója az utóbbi években?
  • Tapasztalt-e potencia zavarokat magánál?
  • Nehézségekbe ütközik-e a megfelelő merevedését tartania szexuális aktus alatt?
  • Jó szeretőnek tartja magát?
  • Be szokott aludni vacsora után?
  • Átalussza az éjszakáit?
  • Romlott-e a munkateljesítménye az utóbbi időben?
  • Jól kijön az emberekkel maga körül?
  • Képes figyelni az önhöz beszélő személyre, el szokott-e kalandozni a figyelme beszélgetések során?
  • Jól kezeli a stresszt?

Amennyiben a kérdésekre adott válaszokra nagyrészt igennel felelne, akkor lehetséges, hogy a szervezetében lecsökkent a tesztoszteron szint. Nincs egyedül! Az 50 éves férfiak mitegy fele az alacsony tesztoszteron szint okozta tünetekkel küzd. Ezen kíván változtatni az andropausa program, amely a hormonszint visszaállításával képes lassítani a folyamatokat, csökkenti és a kezelés ideje alatt megszünteti a tüneteket.

Mi is az a tesztoszteron?

A tesztoszteron a férfiakban található egyik legfontosabb hormon, melynek döntő szerepe van a másodlagos nemi jellegek kialakulásában. Az elsődleges nemi jellegekért a kromoszómák, a harmadlagosért pedig szociokulturális adottságok felelősek. Nélkülözhetetlen a férfias testfelépítés kialakulásáért, az izomzat, szőrzet, a pénisz fejlődéséért, szexuális funkciók és a nemzőképesség, valamint az erős csontszerkezet megtartásában. Hozzájárul a férfias viselkedés kialakulásához, és a mentális funkciók normális működéséhez.
A tesztoszteron hormon elégtelen jelenléte esetén - melyet a szakma hipogonadizmusnak nevez - nem-egy vagy két, hanem sok, több rétű tünet megjelenését is jelentheti egy időben.

Jellemző tünetek (45 év fölött)

A tünetek többfélék és több rétegűek lehetnek.

  • mentális zavarok - depresszió, energiátlanság, irritábilitás, hangulatváltások, koncentrációs illetve alvási zavarok
  • fizikai változások - az izomtömeg csökkenése, a fizikai erő gyengülése, az állóképesség romlása, izom-zsír arány csökkenés, csontritkulás, belszervi–kötőszöveti és anyagcsere problémák megjelenése, a szőrzet változásai
  • szexuális zavarok - kezdve a libidó csökkenésétől a spermiumok termelődési zavaráig, valamint a potencia zavarokon át az orgazmus körüli problémákig.

Az, hogy a tünetek mögött valóban az elégtelen tesztoszteron szint áll-e, a laborvizsgálatok és a szakorvosi (urológus) vizsgálatok igen hamar választ adnak.

Érdemes tudni azt is, hogy májbetegségek vagy veseelégtelenség jelenléte, valamint bizonyos drogok és gyógyszerek (például a Nizoral, Tagamat, Megace), és a szteroidok mind (akár csak orvosi kezelések formájában használva), a tesztoszteron szint csökkenését okozzák szervezetünkben. Szintén nem tesztoszteron barát életmódok a dohányzás, alkoholizmus, túlsúly, mozgásszegény életmód, emelkedett vércukor és vérzsírok jelenléte. A lényeg azonban az, hogy a testünk számára elégtelen tesztoszteron ellátás az életminőségünket ronthatja, s különféle betegségek előfordulását növelheti, mint például a szív és érrendszeri betegségek. Ezért fontos, hogy időben kezeljük a problémát.

A kezelés és annak hatása

kinti fotó_k

A megfelelő laborvizsgálatok elvégzése után a kezelés a lecsökkent hormonszint pótlásával, egyénre szabottan, rendszeres orvosi ellenőrzés mellett történik. Kiszűrve azokat a kórképeket, melyek egy tesztoszteronpótló kezelést kontraindikálnak, megfelelően alkalmazott hormonterápia esetén a fenti tünetek javíthatók, megszüntethetők. A szexuális libidó helyreáll, a potencia zavarok megszűnnek, a mentális- kognitív állapot javul, a hangulatváltozások, alvás zavarok elmaradnak. A fizikai teljesítőképesség, erőnlét nő, belszervi problémák szintén javulnak, a vérzsírokra, izom-zsír arányra is kedvező hatást gyakorol. A tesztoszteron hormon kapcsolata a kardiovaszkuláris rendszerrel bizonyított, a szívérrendszeri betegségek megjelenése korrelál a tesztoszteron szint csökkenésével. Több tanulmány is igazolta, hogy hipogonád, szívérrendszeri betegségekben szenvedő férfiak hormonkezelését követően a szívérrendszeri panaszok is sokat javultak. A hormon valamint a cukorbetegség, vérzsírok alakulása, depressziós zavarok, és a demencia között is erős kapcsolat áll fenn melyeket szintén pozitív irányba változtathat egy elindított hormonkezelés. Megértve az ok-okozati viszonyokat, rendezve az esetleg párhuzamosan meglévő egyéb kórképeket, néha még tesztoszteronpótlásra sincs szükség. Vagy ép más, már meglévő betegségek lépnek a javulás útjára egy elkezdett hormonpótlással.
Természetes módszerekkel nehéz a belső tesztoszteron szintet emelni, de a rendszeres testmozgás és a helyes étkezés valamint az elhízás elkerülése mind segít megőrizni meglévő tesztoszteron hormon állományt. Kis mennyiségű cink napi szedése, valamint D vitamin fogyasztása igazoltan növelheti (kis mértékben) az endogén tesztoszteron szintet. Mindkét anyagot túl lehet adagolni! Az eddig vizsgált gyógynövények fogyasztása vitatott eredményeket igazoltak.
Külsőleg adott szubsztitúciós kezelés során testünk hormonszintjét különböző készítményekkel és eljárásokkal tudjuk növelni a kívánt mértékre. A különböző módszerek más-más módon érik el ezt, így hatásaikban és mellékhatásaikban egyaránt nagy variációt tapasztalhatunk.
Hangsúlyozzuk, hogy a kezelés során rendszeres ellenőrzésekre van szükség. A hormon hatásaiból következően több mellékhatás is jelentkezhet, melyek viszont megfelelő használat során nem fordulnak elő, vagy csak elenyésző mértékben. A kezelés bármikor felfüggeszthető, igaz annak pozitív hatásai is megszűnnek az eljárás abbahagyásakor. A nem kívánt hatások jelentkezése esetén szintén több lehetőség van azok csillapítására, megszűntetésére.
A kezelés, rendszeres kontrollvizsgálatok mellett biztonságos, és a hozott életminőség javulás tükrében javasolt minden arra alkalmas, andropauzába belépő férfi számára.

Részletesen a tesztoszteron hormonról

Szteroid hormonok a férfiakban

szteroid
Az ábrán jól látható, hogy a szexuális hormonok egy nagyobb család tagjai, a molekulaszerkezetükben nincs nagy különbség, hatásukban még is nagy differencia van. A felsorolás nem teljes!
A tesztoszteron hormont a herékben található Leydig sejtek termelik, és innen kerülnek ezen szteránvázas (koleszterin az alapanyag) molekulák a vérpályákba. Igen, a koleszterin, mely rengeteg élettani folyamatban részt vesz, esszenciális anyag. A Leydig sejteket a hipofízisben (agyalapi mirigy, az agy egy része) keletkező luteinizáló hormon (LH) stimulálja, készteti a tesztoszteron termelésére, mely területet viszont a hipotalamusz (szintén az agy egy része) kontrollál egy harmadik, GnRH-nak nevezett (gonadotropin releasing hormone) molekulán keresztül, visszafelé haladva a rendszerben. A hipotalamusz pedig kapcsolatban áll a felsőbb agyi központokkal. (Ezt nevezzük GnRH-LH-Tesztoszteron tengelynek.) A herékből a tesztoszteron egy része (1-2%) szabadon kerül be a véráramba, ez a mennyiség tudja kifejteni a testben a hormonra jellemző hatásokat. Nagyobb része egy albumin nevű fehérjéhez kötődik. Ez a fehérje tölti be a vér- általános „komp” funkcióját, rengeteg anyagot szállít és tart talonban az érpályán belül, mint a pénzt a pénztárca, amíg arra szükség nem lesz valahol. A szabad és az albuminhoz kötött mennyiség érhető el testi sejtjeink számára. Nagyjából a tesztoszteron 60%-a (és a többi szteránvázas „szexhormon” egy része szintén) egy SHBG (Sexual Hormon Binding Globulin) nevű fehérjéhez kötődik, mely fehérje tulajdonképpen végérvényesen megköti az adott hormont, elérhetetlenné téve azt sejtjeink felé. Ez az egész rendszer egy nagyon finom szabályozás alatt áll, mely döntően negatív visszacsatolások mentén működik. Ez azt jelenti, egy egyszerű példával vázolva, ha éhes vagyok, elkezdek enni, majd miután jól laktam, már nem nyúlok több ételhez. Ha tehát a rendszerben kevés a tesztoszteron, a GnRH majd az LH hormonok mennyisége megnő, a tesztoszteron szint emelkedik, melytől a szabályozó anyagok mennyisége lecsökken, és így a későbbiekben a tesztoszterontermelés is csökkenni fog. Ezt a visszacsatolásos rendszert több más molekula és hatás is megzavarhatja. Emiatt fontos, hogy a kezelő orvos lelkiismeretes ellenőrizze, hogy ezek a behatások jelen vannak-e vagy sem. Meg kell említeni a dehidroepiandroszteron (DHEA) hormont is, melyet főleg a mellékvesénk termel, de kisebb mennyiséget a herék és az agy is előállít. Utóbbi nem véletlen, hisz a helyes kognitív funkciókhoz elengedhetetlen ez a molekula, csakúgy, mint az egészséges szív-, ér- és immunrendszer fenntartásához, valamint szexuális funkcióinkhoz. Külön megemlítendő ez a hormon, mivel ebből a molekulából készül végső soron a tesztoszteron hormon, férfiakban, és a nőkben egyaránt. Az egészséges libidóhoz nélkülözhetetlen. Ha nincs elég DHEA a szervezetünkben, elegendő tesztoszteron sem fog tudni keletkezni. Tulajdonképpen szervezetünk egy karmester ügyességével szervezi meg a neki megfelelő hormonszinteket, mikor, mire és mennyire van szükség.

A tesztoszteron sorsa változatos. Egy része a sejtek anyagcsere folyamataiban vesz részt. Nagy mennyiség a májban kerül lebontásra. Bizonyos részek újrafelhasználásra kerülnek, egyéb részek lebomlanak. Máshol az alap tesztoszteron molekula átalakul, így a kifejtett hatása is változik. A bőr és a prosztata nagy átalakító műhely, ahol a tesztoszteron dihidrotesztoszteronná alakulhat, mely sokkal erősebb androgén hatásokkal bír, mint az alap tesztoszteron molekula. A zsírsejtekben ösztradiollá (és más ösztrogénné) tud alakulni, egy aromatáz nevű enzim által. Az ösztrogének ugyan úgy megtalálhatók és szükségesek a férfiakban, mint a nőkben (és ugyan ez vica versa a tesztoszteronnal a nőknél). Az ösztradiol jelenléte például az idegrendszer, a csontok megfelelő állapotához elengedhetetlen, de túlzott jelenléte – elhízás esetén gyakori – önmagában is problémákat okoz férfiaknál.

Idősebb férfiak és a tesztoszteron

Megemlítendő, hogy hipogonadizmus jelenléte esetén, attól függően, hogy a fent említett tengely melyik pontján van a hiba, lehet szó elsődleges (herék), másodlagos (hipofízis), harmadlagos (hipotalamusz) és kevert (több szinten is probléma) hipogonadizmusról. Az ezeket okozni tudó, különféle kórképekkel, betegségekkel nem terhelt(!) idősebb férfiaknál döntően az vehető észre, hogy a herék Leydig sejt állománya lecsökken, a megmaradt sejtek méretei szintén csökkenek, így azok tesztoszterontermelő kapacitásuk is. Az ezeket a sejteket stimuláló LH (és GnRH) szint is legtöbbször elégtelen, azaz a szabályozó mechanizmusok is terheltek. Emellett az is megfigyelhető, hogy a szabad tesztoszteron/albumin/SHBG arány az SHBG fehérje felé tolódik, így a testi sejtek felé a még meglévő tesztoszteronból is jelentős mennyiség kiesik. Összességében ezek a folyamatok mind a felhasználható hormon mennyiség ellen hatnak. Emellett több olyan betegség is megjelenhet ebben a korban már, melyek csak súlyosbítják az alapállapotot. Egy érdekes példa a rendszer bonyolultságára: a mára népbetegséggé lett inzulin rezisztens cukorbetegeknél megfigyelhető (akiknél ugye az inzulin emelkedett szintje ellenére magas a vércukor szint, s a sejtek relatív cukoréhségtől szenvednek), hogy az inzulin hormon maga erősen és direkt csökkenti az SHBG szintet. Azt hinnénk, hogy ez jó, hisz ha kevesebb az SHBG, nagyobb lesz a sejtek számára elérhető hormon, de sajnos ez nem így van. A nagyobb arányú szabad tesztoszteron a negatív visszacsatolás útján csökkenteni fogja az LH szintet, ezáltal végül is a tesztoszteron szint is csökkenni fog. A cukorbetegség többi negatív hatásával kiegészülve nem véletlen, hogy ebben a kórképben szenvedők gyakran tapasztalnak magukon potencia zavarokat, izomzatuk sorvadását, és a többi, ilyenkor megfigyelhető tünetet. Ez csak egy példa, de látható, hogy idősebb korra természetes módon, különösen miután szervezetünk kompenzatorikus mechanizmusai kimerültek, előjönnek az alacsony tesztoszteron szint okozta panaszok, tünetek.